15°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

21.01.2020 / 17:57 Ekonomija - Sastanak u Sarajevu

Košarac i Ruson: Jačati ekonomsku saradnju BiH i Francuske

Košarac i Ruson: Jačati ekonomsku saradnju BiH i Francuske
Foto: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Gijomom Rusonom (Guillaume Rousson) o mogućnostima ekonomske saradnje i potencijalnim investicijama u BiH.

Tokom razgovora konstatovano je da su BiH i Francuska prijateljske zemlje, te da postoji potreba za dodatnim unapređenjem bilateralne saradnje u svim segmentima.

Ministar Košarac istakao je da je glavni spoljnopolitički prioritet BiH integracija u EU, te da su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i novi saziv Savjeta ministara BiH opredijeljeni da, u skladu sa ustavnim nadležnostima i mehanizmom koordinacije, ubrzaju procese na realizaciji ovog prioriteta. Ambasador Ruson naglasio je da Francuska u potpunosti podržava integraciju BiH u EU uz provođenje svih potrebnih reformi na tom putu.

Fokus razgovora bio je na unapređenju ekonomskih prilika u BiH. Ministar Košarac poručio je da je, kao resorni ministar, u potpunosti posvećen jačanju privrede i zaštiti domaće proizvodnje, uz poštovanje međunarodnih sporazuma koje je potpisala BiH, te izrazio nadu da će rezultati ovakvog nastojanja biti efikasni, vidljivi i u korist svih građana BiH.

Ambasador Ruson informisao je ministra Košarca o potrebi finalizacije sporazuma koji bi regulisao saradnju dvije zemlje putem formiranja Francuske razvojne agencije, čije je regionalno sjedište u Beogradu. Ministar Košarac rekao je da je razvoj bilateralnih odnosa važna tema u radu Ministarstva na čijem je čelu, te da će se u narednom periodu dodatno angažovati u rješavanju zastoja kada je u pitanju potpisivanje pomenutog dokumenta. Formiranje Francuske razvojne agencije u BiH sagovornici su prepoznali kao jasan i ohrabrujući francuski signal za razvoj ekonomskih i privrednih odnosa sa BiH.

Ambasada Francuske, prema riječima ambasadora Rusona, ove godine organizovaće u BiH tematske radionice posvećene javno-privatnom partnerstvu, kao modelu koji treba afirmisati u BiH i koji se pokazao kao uspješan u zemljama regiona. U tom kontekstu, ministar Košarac rekao je da su u socio-ekonomskoj agendi jačanje javno-privatnog partnerstva i strana ulaganja prepoznati i definisani kao ključni elementi za razvoj ekonomije.(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo