16°C
Mostar 18°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

21.01.2020 / 20:20 Regija - Ministrica za europske integracije Srbije

Joksimović: Srbija ima spremnih ukupno pet pregovaračkih poglavlja s EU

Joksimović: Srbija ima spremnih ukupno pet pregovaračkih poglavlja s EU
Foto: Vijesti.ba

Srbija je, na početku hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, Europskoj komisiji (EK) službeno podnijela još jednu pregovaračku poziciju u poglavlju 27 - okoliš i klimatske promjene, izjavila srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

Naglasila je da Beograd sada ima ukupno spremnih pet pregovaračkih poglavlja.

Srbija na taj način "pokazuje ozbiljnost, istrajnost i dosljednost u procesu reformi i opredjeljenju za europske integracije", priopćeno je poslije današnje sjednice Vlade Srbije.

Po riječima ministrice Joksimović, riječ je "o veoma zahtjevnom i kompleksnom pregovaračkom poglavlju, čija je izrada trajala skoro tri godine, uz sudjelovanje 28 institucija", te da je riječ "najkompleksnijem dokumentu s više od 1600 stranica, koji je dosad Srbija predstavila Europskoj uniji", prenosi Hina.

Ministarstvo za zaštitu okoliša istaknulo je da pregovaračka pozicija 27 sadrži ukupno 14 priloga u čijoj izradi je sudjelovalo 150 predstavnika iz 28 institucija i državnih organa, te da je obrazložen financijski okvir za aktivnosti u narednom razdoblju, kako bi Srbija dosegnula standarde EU na polju zaštite okoliša.

Joksimović je ocijenila da je novo pregovaračko poglavlje pripremljeno "zahvaljujući dobrom koordiniranju s predstavnicima EK" te "velikoj energiji i taktičnosti" koju je vlada pokazala nakon procesa screeninga.

Pregovaračka pozicija za poglavlje 27 dolazi, po njezinoj ocjeni, "u pravom trenutku", to jest u vrijeme formuliranja europskog „Zelenog dogovora“, praćenog Investicijskim planom, koji je predsjednica Komisije Ursula von der Layen predstavila 14. siječnja u Strasbourgu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo