1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

21.01.2020 / 20:50 BiH - Kantonalni ministar

Zulić: Novi zakon će obuhvatiti demobilisane borce

Zulić: Novi zakon će obuhvatiti demobilisane borce
Foto: FENA - Vijesti.ba

Ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona Ermin Zulić održao je danas sastanak sa rukovodiocima odjeljenja boračko-invalidske zaštite (BIZ) na kojem je razgovarano o aktivnostima odjeljenja na realizaciji zakonskih propisa, koji tretiraju prava boračke populacije.

Posljednji u nizu je Zakon o demobilisanim borcima, koji je u prava uveo značajan broj veterana, a na čijoj su obradi podataka radila odjeljenja BIZ-a. Pored toga, bilo je riječi i o uvjetima u kojima rade uposlenici BIZ-ova, oko čega su najavljene značajne aktivnosti.

Rukovodilac bužimskog BIZ-a Nijaz Isaković navodi da su do sada donijeli 150 rješenja u vezi sa demobilisanim borcima. Kaže da su ti demobilisani borci, već tri mjeseca, uključeni u prava koja daje federalno resorno ministarsvo.

U cazinskom BIZ-u skoro su završili posao na uvođenju ove kategorije. Borački dodatak prima oko 445 korisnika, od ukupno 540 koliko ih ispunjava uslove. Uskoro će i ostali biti riješeni, najavljeno je. Ostala je, međutim, kategorija demobilisanih boraca koji nisu obuhvaćeni federalnim zakonom.

Rukovodilac cazinskog BIZ-a Sabit Lipović ističe da se problem najviše odnosi na egzistencijalni dodatak.

- Hoće li se to riješiti u 2020. godini zavisi od finansijskih sredstava, od budžeta USK i niza drugih faktora - rekao je Lipović.

Rješenje za ove veterane rata mogao bi donijeti novi kantonalni zakon o dopunskim pravima boračke populacije čija izrada je u toku. Potvrđeno je to i na današnjem sastanku boračkog ministra i rukovodilaca odjeljenja boračko-invalidske zaštite.

Ministar za boračka pitanja USK Ermin Zulić najavio je da će se ići u novi zakon, koji će obuhvatiti demobilisane borce koji imaju prava, a koji su do 57 godina.

Između ostalog, u ovoj godini najavljen je niz aktivnosti, od donošenja vrlo važnih zakona, materijalnog opremanja i informatičkog uvezivanja Odjeljenja sa matičnim ministarstvom do edukacije uposlenih.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o budućem statusu Odjeljenja u kontekstu priče o mogućnostima ponovnog djelovanja u okviru lokalne samouprave. Slični sastancci najavljeni su i u narednom periodu da bi se brže rješavala otvorena pitanja i problemi te postigla bolja efikasnost u radu sa korisncima usluga BIZ-a.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo