21°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

21.01.2020 / 22:14 Svijet - Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: Bez Turske ne bi ostvarili ovakav uspjeh protiv ISIS-a

Stoltenberg: Bez Turske ne bi ostvarili ovakav uspjeh protiv ISIS-a
Foto: Vijesti.ba

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako je Turska vrlo značajan partner NATO-a, zemlja koja igra važnu ulogu u borbi protiv ISIS-a i saveznik bez kojeg ne bi bilo moguće napraviti rezultate u borbi protiv terorista ISIS-a.

Govoreći u Odboru za vanjske odnose Europskog parlamenta (EP) i odgovarajući na pitanja zastupnika, Stoltenberg je ocijenio da su odnosi između NATO-a i Europske unije (EU) vrlo bliski i da su dostigli "nikada prije viđeni nivo".

"Iako među stranama postoje nesuglasice u različitim pitanjima poput klimatskih promjena, trgovine i iranskog nuklearnog sporazuma, mi i dalje djelujemo zajedno kad je riječ zajedničkim interesima poput mira i sigurnosti."

Naglasio je također kako bi EU i NATO trebali djelovati zajedno i kada je riječ o borbi protiv terorizma, Rusiji, ali drugim novim sigurnosnim izazovima.

"Ako transatlantske veze oslabe, Europa će biti oštećena i podijeljena", smatra Stoltenberg.

Navodeći da NATO podržava politički proces u Libiji pod nadzorom Ujedinjenih naroda, Stoltenberg je izjavio da je važno omogućiti primirje i primijeniti embargo na oružje.

Na pitanje zastupnika o odnosima s Turskom, Stoltenberg je podsjetio kako su nakon postignutog dogovora između SAD-a i Turske na sjeveroistoku Sirije u značajnoj mjeri smanjeni sukobi.

"Turska je važan saveznik. Turska je zemlja koja je najviše izložena terorističkim napadima. Oni igraju važnu ulogu u borbi protiv ISIS-a. Dijeli granicu sa Sirijom i Irakom, i da nije bilo infrastrukture koju je omogućila Turska, mi ne bi bili u mogućnosti ostvariti ovakav uspjeh u borbi protiv ISIS-a", poručio je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo