23°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

21.01.2020 / 23:08 Regija - "Bijela knjiga"

Slovenija jača odbrambene kapacitete

Slovenija jača odbrambene kapacitete
Foto:Ilustracija - Vijesti.ba

Slovenačka vojska trebalo bi da za 15 godina bude uvećana za dvije hiljade pripadnika, a do 2035. Slovenija bi udio izdvajanja za odbranu u BDP trebalo da poveća na propisani standard od dva odsto, navodi se u "Bijeloj knjizi" koju je danas predstavilo Mnistarstvo obrane.

U skladu s tim planovima Slovenija bi broj od 7.100 sadašnjih vojnika stalnog i rezervnog sastava postepeno povećavala na konačnih 7.500 vojnika u stalnom i 1.500 u rezervnom sastavu, dok bi se izdvajanja za odbranu takođe povećala sa sadašnjih 1,01 odsto BDP na dva odsto.

Kako se navodi u dokumentu, najmanje 20 odsto izdvajanja za odbranu bilo bi namijenjeno ulaganju u opremu i naoružanje kako bi se promijenio sadašnji odnos u kojem se većina sredstava troši na plate i druge obveze, prenosi Hina.

U "Bijeloj knjizi" predviđeno je da slovenačka vojska bude u stanju da formira dvije srednje bataljonske divizije, kako je već bilo predviđeno programom djelovanja u okviru NATO operacija, a dopušta se i scenario ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, ako napori za privlačenje više kandidata u profesionalni sastav vojske ne budu uspjeli.(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo