8°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

22.01.2020 / 19:36 Svijet - Incident u Jerusalemu

Macron istjerao izraelsku policiju iz Crkve Svete Ane

Macron istjerao izraelsku policiju iz Crkve Svete Ane
Foto: AFP - Vijesti.ba

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izbacio je pripadnike izraelske policije iz crkve Svete Ane u starom dijelu Jerusalima.

Snimci incidenta prikazuju vidno ljutitog Macrona koji poziva na poštovanje pravila u crkvi koja je, po međunarodnim pravilima, francuska teritorija.

"Svi savršeno dobro znamo pravila. Ne sviđa mi se ono što ste uradili preda mnom. Izađite napolje", rekao je Macron, ali je ostalo nejasno šta je izazvalo njegovu oštru reakciju.

Na snimku se vidi kako se Makron obraća pripadnicima izraelske policije riječima da su odlično obavili posao u gradu i moli ih da poštuju pravila koja postoje vijekovima, pa francuski mediji pretpostavljaju da je sam ulazak izraelskih bezbjednjaka razlog njegovog negodovanja.

 

Sličan incident dogodio se 1996. godine prilikom posjete tadašnjeg predsjednika Francuske Jacquesa Chiraca kada su pripadnici izraelskih snaga bezbjednosti, koji su nosili oružje, sprečavali Palestince da priđu Chiracu.

"Dosta mi je ovoga. Šta želite, da se vratim nazad u avion i odletim u Francusku? Da li to želite?", rekao je tada Chirac izraelskoj policiji. Tadašnji premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je da je povećano obezbjeđenje nužno nakon ubistva izraelskog premijera Yitzhaka Rabina godinu dana ranije.

Macron u Jerusalimu učestvuje na Petom svjetskom forumu o Holokaustu, koji se održava danas i sutra.

"Rodno mjesto Djevice Marije"

Crkva Svete Ane je izgrađena u 12. vijeku na mjestu za koje su vitezovi krstaši vjerovali da je rodno mjesto Djevice Marije. Crkva je postala ruina tokom Otomanske vlasti nad Palestinom.

Konačno je vraćena Francuskoj nakon Krimskog rata kao poklon sultana Abdulmejida II Napoleonu III, u znak zahvalnosti za pomoć u ratu.

 


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo