9°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

22.01.2020 / 20:00 Regija - Upozorenje

Analiza Euronewsa: Hrvatska je ruski trojanski konj unutar EU

Analiza Euronewsa: Hrvatska je ruski trojanski konj unutar EU

Jedan od vodećih evropskih medija Euronews objavio je zanimljiv i upozoravajući tekst povodom početka hrvatskog predsjedavanja EU.

U tekstu ugledni geopolitički ekspert Theodore Karasik upozorava Evropu da je Hrvatska ruski trojanski konj unutar EU.

Ovaj stručnjak je podsjetio kako je još prije godinu dana u istom mediju upozoravao EU da bi suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL moglo Rusiji predati ključeve Evrope, te ističe kako ona sada ima te ključeve i može ih upotrijebiti za otključavanje Putinovih dugogodišnjih planova za destabilizaciju EU.

„Hrvatsko predsjedavanje EU predstavlja ozbiljnu prijetnju integritetu sistema EU-a i NATO-a, dokazujući to zataškavanjem ruske lobističke operacije u borbi za kontrolu naftno-plinskih dobavnih pravaca, a što su u svom izvještaju o suđenju bivšem premijeru Hrvatskje Ivi Sanaderu i predsjedniku uprave mađarskog MOL-a Zsoltu Hernádiu utvrdila i dva renomirana pravna stručnjaka“, piše Karasik.

On podsjeća da se radi o sudiji Kai Ambosu, voditelju katedre krivičnog prava na Univerzitetu Georg-August-Göttingen u Njemačkoj, sudiji Specijalnog vijeća za Kosovo u Haagu i savjetniku na Međunarodnom krivičnom sudu, i lordu Davidu Andersonu QC, sudiji Apelacijskog suda Guernseyja i Jerseyja, gdje je i Povjerenik za istražne ovlasti, a prethodno ga je britanska vlada ga je imenovala kao nezavisnog preispitivača zakonodavstva o terorizmu.

“Njihovi zaključci postavljaju goruća pitanja o korupciji hrvatskih institucija pod utjecajem ruskih interesa; optužuju hrvatski sud zbog pristranosti, kršenje međunarodno priznatih standarda poštenog suđenja, uključujući kršenje člana 6. stav 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima“, piše Karasik.

Prema njegovom mišljenju izvještaj nadzornika suđenja aludira na geopolitičku pozadinu ruskih napora da kooptira Hrvatsku kao ulaznu tačku na energetskim tržištima EU.

„USKOK je optužen za sistematsko propuštanje istrage glavnog svjedoka optužbe, Roberta Ježića kao i njegovog poslovnog partnera, švicarskog advokata Stephana Hürlimanna. Vjerodostojnost Ježića upitna je zbog njegovog statusa saučesnika, direktne koristi u iznosu od pet miliona eura i njegovog ličnog interesa u osudi Hernádija“, navodi se u njihovom izvještaju.

Karasik dalje u tekstu pojašnjava da su Ježićeve tvrdnje opovrgnute tokom suđenja svjedočenjem naftnog konzultanta Imrea Fazakasa i ruskog naftnog magnata Mihaila Gutserieva.

„Njih dvojica su na Sudu kazali kako je Ježić Gutserievu „ukrao“ pet miliona eura, koje je Ježić navodno dobio za lobiranje kod hrvatske vlade za potrebe projekta Družba Adria – dugo planiranog ruskog naftovoda sa završetkom na otoku Krku“, piše Karasik u Euronewsu.

Karasik zaključuje kako izvještaj ove dvojice uglednih advokata i pravnih pruža alarmantne dokaze o hrvatskoj pravosudnoj korupciji pod direktnim utjecajem Rusije.

„EU mora spriječiti korištenje hrvatskog predsjedavanja za potrebe ruskih energetskih interesa“, zaključuje se u tekstu.

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo