10°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

23.01.2020 / 15:06 BiH - Sastanak u Sarajevu

Radončić razgovarao s ambasadorom Francuske u BiH Roussonom

Radončić razgovarao s ambasadorom Francuske u BiH Roussonom
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH

Bosna i Hercegovina i Republika Francuska će uskoro potpisati dva međudržavna sporazuma koji će dodatno unaprijediti saradnju dviju država u oblasti sigurnosti.

Istaknuto je to danas na sastanku ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića i ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaume Roussona.

Radi se o sporazumu o jačanju borbe protiv ilegalne trgovine oružjem, koji predviđa i formiranje zajedničkog tima koji će raditi na stalnoj prevenciji i spriječavanju ovih krivičnih djela.

Također, uskoro se očekuje i potpisivanje Sporazuma o donaciji sistema za automatsku balističku identifikaciju koji će pomoći forenzičkim agencijama u BiH u otkrivanju  i identifikaciji oružja.

Radončić i Rousson razgovarali su i o migrantskoj krizi u BiH i novom sigurnosnom pristupu BiH u rješavanju ovog problema, te povratku bh. državljana koji su kao strani ratnici boravili u Siriji i rizicima koje to nosi sa sobom.

Veoma bitnom je ocijenjena i uspostava kontakt tačke u BiH za saradnju sa EUROPOL-om,  te je Radončić naglasio da je to glavni prioritet u radu Ministarstva sigurnosti BiH u narednom periodu, saopćeno je iz tog ministarstva.      
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo