10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

23.01.2020 / 16:38 Ekonomija - Sarajevo

Bevanda i Nelson o budžetu i reformama

Bevanda i Nelson o budžetu i reformama
Foto: Vijesti.ba
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Erica Nelsona s kojim je razgovarao o usvajanju proračuna institucija BiH za ovu godinu i provođenju reformi.

Ministar Bevanda upoznao je veleposlanika Nelsona s aktivnostima koje se vode u Ministarstvu financija i trezora BiH na pripremi proračuna za ovu godinu kako bi se ovaj posao završio u prvom tromjesečju jer je na snazi privremeno financiranje koje ograničava poslovanje institucija u smislu kapitalnih ulaganja.

Na sastanku je naglašeno da postoji potreba dodatnog zapošljavanja u Graničnoj policiji BiH, koja se susreće s izazovima ilegalnih migracija, ali do sada nije bilo zakonskog uporišta za to.

Ministar Bevanda istaknuo je kako od 2012. godine nije bilo povećanja plaća za vojnike, policajce i druge zaposlenike u institucijama BiH zbog čega je predložio da se osnovica poveća za 4,5 posto odnosno da se vrati na razinu od prije sedam godina.

Sugovornici su se složili da je usvajanje Programa reformi dobar start za novi saziv Vijeća ministara BiH te da je ohrabrujuće što se na dnevnom redu nalaze i točke za koje duže vremena nije bilo suglasnosti.

S tim u vezi, veleposlanik Nelson je pozdravio današnje usvajanje Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za 2020.-2023. godinu u Vijeću ministara BiH.

Veleposlanik Nelson čestitao je ministru Bevandi na ponovnom imenovanju za ministra financija i trezora BiH te izrazio nadu da će njegovo dugogodišnje iskustvo u Vijeću ministara doprinijeti učinkovitijem radu i ovog saziva. (kraj)


(Vijesti.ba)

Izdvajamo