14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

24.01.2020 / 09:00 Politika - Dženan Đonlagić

DF inicirao formiranje parlamentarnog odbora EU i BiH

DF inicirao formiranje parlamentarnog odbora EU i BiH
Dženan Đonlagić / Vijesti.ba
Demokratska fronta pokrenula je inicijativu kojom od Predstavničkog doma Parlamenta BiH traži da izabere svoje predstavnike u delegaciju Parlamenta BiH u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje s EU.

U obrazloženju inicijative, koju je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika DF-a, navodi se da Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje formiraju dvije delegacije, i to: delegacija parlamenta države, čiji je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU stupio na snagu, i delegacija Evropskog parlamenta.

"Sve države u našoj regiji su uspostavile ovo tijelo koje, u pravilu, zasjeda dva puta godišnje. U slučaju Parlamenta BiH, ranije je donesena odluka da su članovi naše delegacije zapravo članovi Zajedničke komisije za evropske integracije, što je, ispostavit će se kasnije, i razlog neuspostavljanja ovog tijela u slučaju države BiH - kaže se u inicijativi.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU i države BiH je jedini takav odbor u regionu, koji još uvijek nije uspostavljen, a razlog je, između ostalog, i nepristajanje članova delegacije Evropskog parlamenta da budući Poslovnik eventualno sadrži elemente etničkog ili entitetskog glasanja.

"Isto tako, dio članova delegacije iz Parlamenta BiH svoje učešće u našem odboru su poistovjećivali sa nekom vrstom ekstenzije njihovog članstva u Zajedničkoj komisiji za evropske integracije", piše u inicijativi.

Dalje se navodi i kako ovaj parlamentarni odbor, koji je naša obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ne znači neku vrstu produženog članstva koje proističe iz Zajedničke komisije za evropske integracije.

"Na kraju, neophodno je uvažiti okolnost da i Evropska komisija snažno potencira ovo pitanje, jer je formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje uvršteno i kao jedan od 14 prioriteta u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU", dodaje se u inicijativi koju je predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denisu Zvizdiću uputio šef Kluba poslanika DF-a Dženan Đonlagić.






(Vijesti.ba)

Izdvajamo