0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

25.01.2020 / 16:06 Sport - Sarajevo

Druženje mladih sportista u sklopu projekta 'Youth Sports Fair Chance'

Druženje mladih sportista u sklopu projekta 'Youth Sports Fair Chance'

Sportske igre mladih su, u sklopu projekta 'Youth Sports Fair Chance' koji finansira Erasmus+Sport program Evropske unije, organizovale u amfiteatru Pete gimnazije i Gimnazije 'Dobrinja' druženje mladih fudbalera iz FK Novi Grad, te igrača i predstavnika FK Sarajevo i FK Željezničar.

Cilj projekta jeste promoviranje najboljih praksi kojima se kroz sport doprinosi širenju poruka poštovanja, borbe protiv diskriminacije i rasizma, kao i svih oblika nasilja u sportu.

U diskusiji sa mališanima, igrači - Faruk Hodžić iz FK Sarajevo, i Tarik Pehilj iz FK Željezničar predstavili su vlastita iskustva sa terena, te govorili o tome zašto oni smatraju da je važno pričati o ovoj temi te kakav je odnos igrača dva gradska rivala.

- Prvenstveno mi je drago što sam učestvovao u ovom razgovoru sa kolegom iz Željezničara i što smo još jednom pokazali da i najveći gradski rivali mogu sjediti jedan kraj drugog, te na ovaj način biti uzor u ponašanju budućim sportistima. Potrudit ćemo se da ispravimo greške i loše stvari koje se dešavaju na terenima, barem među igračima, jer smo zajedno jači - kazao je Faruk Hodžić, kapiten kadetske ekipe FK Sarajevo.

Šejla Jamaković, rukovodilac odjela komunikacija FK Sarajevo i Faruk Čengić, saradnik u odjelu marketinga FK Sarajevo, a ujedno i oficir za komunikaciju sa navijačima ovog kluba, govorili su o povećanom nasilju i nacionalizmu na tribina širom BiH kao i o upotrebi pirotehničkih sredstava na tribinama zbog kojih klubovi snose sankcije.

Kako je rečeno, zajednički cilj oba sarajevska kluba je da vrate što veći broj navijača na tribine, prvenstveno porodica sa djecom, te ljepotu gledanja nogometa bez nasilja.

Youth Sports Fair Chance projekat uključuje 70 osnovnih škola iz sedam partnerskih zemalja (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Bugarska i Italija), a kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u projektu učestvuje deset osnovnih škola.

Učesnici spomenutog projekta u BiH su - OŠ „Skender Kulenović“ iz Sarajeva, OŠ „Omer Mušić“ iz Kaknja, OŠ „Safvet-beg Bašagić“ iz Gradačca, OŠ „Kalibunar“ iz Travnika, Prva osnovna škola iz Zavidovića, OŠ „Vladimir Nazor“ iz Odžaka, OŠ „Orašje“ iz Orašja, Prva osnovna škola iz Stoca, te dvije škole iz Jajca – OŠ „13. rujan“ i OŠ „Berta Kučera“.

- Roditelji od malih nogu trebaju da nauče djecu kako da se ponašaju na terenu i tribinama. Ovaj projekat je izuzetno dobar jer je uključeno 10 škola iz Bosne i Hercegovine, te uči mlade ljude širom naše države kako spriječiti nasilje, rasizam, diskriminaciju među mladim sportistima. Meni je kao igraču važno da toga bude što manje, jer je tako mnogo lakše i igrati te svima zajedno uživati u fudbalu - kazao je Tarik Pehilj, kapiten juniorske ekipe FK Željezničar.

U nastavku realizacije projekta, dječaci i djevojčice iz spomenutih škola, bit će učesnici edukativnih radionica te takmičenja u kreiranju infografika na temu prevencije nasilja, rasizma i diskriminacije, a najbolji će imati priliku otputovati sa svojim nastavnicima u Split i družiti sa osnovnoškolcima iz partnerskih zemalja, saopćili su organizatori.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo