2°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

26.01.2020 / 08:43 Tenis - Australian Open

Raonić izbacio Čilića i zakazao obračun s Đokovićem u četvrtfinalu

Raonić izbacio Čilića i zakazao obračun s Đokovićem u četvrtfinalu

Novak Đoković misiju odbrane titule na Australian Openu nastavio je novom pobjedom. Ovog puta savladao je Diega Schwartzmana za četvrtfinale 6:3, 6:4, 6:4.

Sedmostruki šampion Australian Opena nijednog trenutka nije dozvolio da se pojavi ni najmanja sumnja u njegov plasman u novo četvrtfinale.

Do 3:3 u prvom setu držao se Schwartzman, a onda je uslijedila serija od šest vezanih gemova za drugog nosioca i već tada je bilo jasno da će Đoković imati 2:0 u setovima. Jedini loš period uslijedio je poslije te serije, kada je izgubio dva gema, ali od tada ništa nije prepuštao slučaju. Na vrijeme je napravio break i u trećem setu, koji je držao do kraja.

Do tog odlučujućeg brejka imao je fenomenalna procenat brejk lopti – 80 posto 4/5), a poslije je to malo pogoršao. Međutim, servis ga je dobro služio i koncentracija je bila na najvišem nivou.

Đoković će se u četvrtfinalu sastati sa Milošem Raonićem, koji je savladao Marina Čilića u tri seta.

Miloš Raonić, Crnogorac s kanadskim državljanstvom i 32. igrač svijeta, Čilića (39. na ATP listi) je pobijedio sa 6:4, 6:3, 7:5.

Čilić je kao i do sada na Australian Openu, tijekom meča tražio ljekarsku pomoć zbog bolova u leđima.

Već sada je jasno da će se u polufinalu ženskog singla Australian Opena pojaviti jedan debitant. To će biti ili Sofia Kenin ili Ons Jabeur, koje su došle do četvrtfinala i koje će odlučiti o učesniku polufinala.

U američkom duelu, dvije devojke koje nikada nisu igrale gran slam četvrtfinale, rekete su ukrstile Sofia Kenin i tinejdžerska senzacija Cory “Coco” Gauff (15 godina).

Kenin je odlično počela meč, došla do breaka, ali tu prednost je ispustila i u tie-breaku je pala odluka o prvom setu. Mlađahna Gauff je uspjela uzeti taj tie-break 7:5 i doći do vodstva u setovima. Ali je ispuhala, a to je Kenin iskoristila. Lako je došla do 4:1 u drugom setu, rutinski ga dobila 6:3 za izjednačenje, a onda razbila protivnicu i sa nulom dobila treći set.

Tuniska teniserka Ons Jabeur u dva seta je dobila Kineskinju Wang. Prvi je riješen poslije tie-breaka 7:4, a u drugom rutinskih 6:1.

Jedan od favorita za osvajanje titule na Australian Openu u ženskoj konkurenciji Petra Kvitova također je osigurala plasman u četvrtfinale, pošto je poslije preokreta savladala Grkinju Mariju Sakkari sa 6:7, 6:3, 6:2.



(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo