9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

26.01.2020 / 15:13 BiH - Novo okupljanje

Mještani kod Uborka: Nelson dolazio, domaći političari ne žele

Tradicionalnim nedjeljnim okupljanjem građani mostarskog gradskog područja sjever nastavili su svoju borbi za izmještanje deponije sa lokaliteta Uborak na neku drugu lokaciju.

Odavno čekaju na objelodanjivanje potencijalnih novih lokacija, vlast ih istovremeno uporno ignoriše, pa su i u srijedu po drugi put u posljednje vrijeme blokirali deponiju na nekoliko sati ili bolje reći blokirali saobraćajnice koje vode do Uborka, obzirom da pored ulaza u JP Deponija i danas dežuraju policijske patrole.

Današnje okupljanje uljepšano je likovnim radovima najmlađih građana naselja u blizini Uborka na temu kako vide dalju budućnost. Prethodno su organizovani koncert polaznika Rock škole Mostar i turnir u malom nogometu. Aktiviste i građane u petak je posjetio ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, koji je prema riječima predsjednika Inicijative Omera Hujdura najavio svaki vid podrške i pomoći u borbi građana.

- Najavio je da će se zalagati da se pitanje riješi što je moguće prije. Našao je vremena i shvatio kao obavezu doći ovdje i saslušati nas za razliku od domaćih političara koji nemaju spoznaju, nisu se za 40 dana udostojili doći, niti su imali vremena za to. Moramo zaštiti porodice i ostale građane Mostara. Zahtijevat ćemo samo da se deponija ne širi. Dobili smo informaciju da je ministrica Đapo kazala da deponija na ovoj lokaciji više nikada neće dobiti okolinsku dozvolu, rekao je Hujdur.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo