13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

26.01.2020 / 15:33 BiH - Opasnost od virusa

Autobus sa Kinezima iz Wuhana ušao u BiH, idu u Međugorje i Mostar

Autobus sa Kinezima iz Wuhana ušao u BiH, idu u Međugorje i Mostar
Foto: Index.hr

Kako je sinoć doznao Index, jučer je nešto prije podneva na granični prijelaz Bregana stigao autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa.

Prema našim informacijama, oni su na tlo Europe doputovali avionom, i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli tzv. screening stanja organizma.

Nitko nije imao simptome bolesti.

"Jučer oko 11:25 sati je na granični prijelaz Begana pristupio autobus s 29 osoba iz Narodne republike Kine, odnosno iz grada Wuhana i okolice. Obavljenom graničnom kontrolom utvrđeno je da su iz Kine doputovali u Milano, a u zračnoj luki u Milanu je provjereno njihovo zdravstveno stanje", poručili su nam iz policije.

Dodali su i kako su nadležne službe obaviještene o njihovom dolasku i da sve prate.

"O njihovom dolasku je obaviješten HZJZ, koji je zatražio da ih upoznamo s načinom postupanja u slučaju uočavanja sumnjivih simptoma te sa sadržajem letka o mjerama prevencije za putnike, što je i napravljeno", kazali su nam.

Potvrdili su da nakon putovanja kroz Hrvatsku turisti nastavljaju u BiH.

Kod Neuma pregledan autobus

Autobus je pregledan na granici kod Neuma, kako sugeriraju slike koje smo dobili. Pregledavali su ga ljudi u specijalnim odijelima, a za to vrijeme su turisti bili u autobusu. U BiH je prešao na graničnom prijelazu Klek.

Nova otkrića kineskih vlasti o koronavirusu kažu da se on može širiti i prije pojave prvih simptoma. Iz HZJZ-a za Index su kazali kako nema mjesta panici, ali da se treba držati mjera predostrožnosti.

Oni bi u BiH trebali posjetiti Međugorje , vodopad Kravice kod Ljubuskog i Mostar.



(Vijesti.ba / Index.hr)

 

Izdvajamo