11°C
Mostar 14°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

27.01.2020 / 14:54 Obrazovanje - Predviđeno sporazumom

Historijski čas o genocidu u Srebrenici za učenike završnih razreda srednjih škola u ZDK

Historijski čas o genocidu u Srebrenici za učenike završnih razreda srednjih škola u ZDK
Foto: Press ZDK - Vijesti.ba

U srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu od ove godine bit će održavani historijski časovi o temi počinjenog genocida u zaštićenoj UN zoni Srebrenica.

Predviđeno je to sporazumom koji su potpisali ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić i predsjednik UO Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine Šefket Hafizović.

Ministar Kozlić kaže da će historijski čas biti organiziran u završnim razredima srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona, u okviru programa obilježavanja počinjenog genocida u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici 1995. godine.

- Čas će se održavati u prisustvu profesora historije, profesora škola i predavača koji je preživjela žrtva genocida ili drugih referentnih predavača o temi genocida u Srebrenici. Časovi će biti održavani na volonterskoj osnovi - kaže ministar Kozlić.

Press služba ZDK u saopćenju za javnost navodi da tim sporazumom institucije Zeničko-dobojskog kantona potvrđuju opredjeljenje da doprinesu kulturi pamćenja.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo