14°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

27.01.2020 / 15:34 Regija - Institut za javno zdravlje

Okončana panika u Crnoj Gori, Kinezi nisu zaraženi korona virusom

Okončana panika u Crnoj Gori, Kinezi nisu zaraženi korona virusom
Foto: Vijesti.ba
Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) tvrde da u ovoj državi za sada nema slučajeva oboljelih od korona virusa.

Iz Instituta su kazali da je pregledano troje turista iz Kine koji borave u Budvi, a koji su se žalili na respiratorne probleme. Navodi se da kineski turisti nemaju simptome novog korona virusa.

"Turisti nijesu ispunjavali nijedan od elemenata definicije slučaja koju je za potrebe nadzora razvila Svjetska zdravstvena organizacija i koja se primjenjuje u Crnoj Gori za nadzor nad 2019-nCoV. Kod svih pacijenata radilo se o blagim simptomima gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu, a samo kod jednog putnika bila je prijavljena blago povišena tjelesna temperatura koja nije potvrđena ljekarskim pregledom“, tvrde u Institutu za javno zdravlje.

Oni su istakli da su svi turisti iz grupe stavljeni pod zdravstveni nadzor tokom boravka u Crnoj Gori u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Iz IJZ-a smatraju da sumnje na infekciju novim korona virusom nijesu niti neuobičajeni niti neočekivani događaji, imajući u vidu razvoj događaja posljednjih nekoliko dana u svijetu.

„Činjenica da je sprovedena epidemiološka obrada sumnjivih, dokazuje da otkrivanje i istraživanje obolijevanja od novog korona virusa funkcioniše u Crnoj Gori, pokazujući visok nivo spremnosti za sprečavanje i kontrolu mogućih infekcija“, navodi se.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo