14°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

28.01.2020 / 08:38 Svijet - Pacijent stabilno

Prvi slučaj korona-virusa u Njemačkoj

Prvi slučaj korona-virusa u Njemačkoj
Foto: DW / Vijesti.ba
Korona-virus stigao je i do Njemačke. Prvi slučaj te bolesti potvrdilo je bavarsko Ministarstvo zdravlja. Kineske vlasti očigledno nisu u stanju da spriječe širenje virusa.

Prva infekcija korona-virusom u Njemačkoj zabilježena je u Bavarskoj. Zaražen je muškarac iz okruga Štarnberg, izjavio je portparol Ministarstva zdravlja u Minhenu. Prema informacijama Specijalnog odjeljenja za infektologiju Državnog zavoda za zdravlje i bezbjednost hrane (LGL), kliničko stanje pacijenta je dobro: „On je pod medicinskim nadzorom i izolovan je."

Osobe koje su imale bliski kontakt sa pacijentom detaljno će biti informisane o mogućim simptomima, higijenskim mjerama i putevima prenosa.

Raste broj smrtnih slučajeva

Prethodno su u Evropi zabilježena tri slučaja infekcije virusom 2019-nCoV – sva tri u Francuskoj. Ti ljudi su prethodno boravili u Kini. Tamo je do sada registrovano 4.000 zaraženih, a broj smrtnih slučajeva porastao je na najmanje 104. Postoji sumnja da je zaraženo bar još oko 4.500 ljudi. Kineske vlasti očigledno nisu u stanju da spriječe širenje virusa.

Novi virus potiče najvjerovatnije sa jedne pijace u milionskom kineskom gradu Vuhanu, gdje se sa divljih životinja kojima se tamo trguje prenio na ljude. Za sada nema zaštitne vakcine protiv korona-virusa, niti posebne terapije za liječenje bolesti. Simptoni – suvi kašalj, temperatura, ubrzano disanje – mogu se ublažiti lijekovima.

(Vijesti.ba / DW)

Izdvajamo