14°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

29.01.2020 / 15:29 BiH - Sjednica Parlamenta FBiH

Poslanici saglasni da se šumski reprodukcioni materijal plasira na tržište EU

Poslanici saglasni da se šumski reprodukcioni materijal plasira na tržište EU
Foto: FENA - Vijesti.ba

U Federaciji BiH potrebno je uskladiti domaće zakonodavstvo koje se odnosi na šumski reprodukcioni materijal s načinom proizvodnje, prometa i uvoza u zemljama Evropske unije.

Iz tog razloga Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na sjednici prihvatio Nacrt zakona o reprodukcionom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja.

- Stupanjem na snagu ovog zakonskog rješenja omogućilo bi se našim proizvođačima da šumski reprodukcioni materijal, uz odgovarajući postupak utvrđivanja kvaliteta i dokumentaciju, plasiraju na strana tržišta na način i u skladu s kriterijima propisanim regulativom EU i ISTA-a (International Seed Testing Association) kao krovne međunarodne organizacije. To se posebno odnosi na potrebu definiranja četiri kategorije šumskog reprodukcionog materijala čime bi se uz uvođenje posebnih dokumenata u boji za svaku kategoriju stvorili potrebni preduslovi za nesmetan međunarodni promet i trgovinu - izjavila je za Fenu pomoćnica federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Danica Cigelj.

Proizvodnja reprodukcionog materijala šumskog i ukrasnog drveća i grmlja u Federaciji Bosne i Hercegovine značajna je privredna djelatnost.

- Trenutno su njihova proizvodnja, dorada, promet, uvoz i upotreba uređeni Zakonom o sjemenu i sadnom materijalu šumskih i hortikulturnih vrsta drveća i grmlja. U toku implementacije predmetnog Zakona uočeni su određeni nedostaci, te dolazi do određenih poteškoća vezano za upis u registre proizvođača i uvoznika sjemena i sadnog materijala kao i do poteškoća prilikom provođenja stručnih i inspekcijskih pregleda - dodala je Cigelj.

Također, novim zakonom predviđeno je uskladištenje određenih količina sjemenskog materijala jer Zakonom o sjemenu to nije regulisano.

Nacrt zakona o reprodukcionom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja potrebno je da odobri i Dom naroda kako bi bio upućen u javnu raspravu. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo