14°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

29.01.2020 / 15:37 Crna hronika - Kantonalni sud Sarajevo

Novo suđenje Baćiću i Hall - Odbijen prijedlog odbrane za ponovna saslušanja

Novo suđenje Baćiću i Hall - Odbijen prijedlog odbrane za ponovna saslušanja

U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je uslijedilo novo suđenje Robertu Baćiću, državljaninu Republike Hrvatske i Emini Hall, državljanki Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, optuženima za ubistvo Fazlije Hrustića (77) u kući na području općine Ilidža 17. novembra 2017. godine.

Novo suđenje u tom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH djelimično uvažio žalbu odbrane, ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

Sudija Jasenko Ružić, predsjedavajući Sudskog vijeća čije je izuzeće na prošlom ročištu zatražio prvooptuženi, predložio je stranama u postupku da se prihvate dokazi provedeni u toku ranijeg postupka, pozivajući se na odredbe Zakona o krivičnom postupku - ZKP.

Optuženi Baćić ponovno se obratio Vijeću, ustvrdivši da je u prvostepenom postupku bio unaprijed optužen i osuđen, zbog čega je tražio izuzeće postupajućeg Vijeća. Naveo je i da insistira na ponovnom izvođenju svih dokaza.

Navodima svog branjenika pridružio se advokat Muhidin Kapo, s prijedlogom da se, radi ekonomičnosti postupka, pristupi ponovnom saslušanju dvoje vještaka, odnosno novom vještačenju radi utvrđivanja stvarnog uzroka smrti Fazlije Hrustića, kao i ponovnom saslušanju dvojice policijskih službenika na okolnosti napada na službenu osobu za što se prvooptuženi, također, tereti.

Branitelj drugooptužene Hall, advokat Izet Baždarević nije imao novih dokaznih prijedloga.

Prijedlogu odbrane prvooptuženog usprotivila se zastupnica optužbe, kantonalna tužiteljica Mona Meršnik, uz napomenu kako je odbrana imala mogućnost unakrsnog ispitivanja vještaka i svjedoka, kao i ulaganja prigovora.

Dodala je kako se radi o pokušaju odugovlačenja postupka, navodeći kako svi dokazi Tužiteljstva međusobno podupiru jedni/druge, te da nema prostora za nejasnće.

Pozivajući se na odredbe ZKP-a, predsjedavajući Vijeća je nakon izjašnjavanja strana u postupku saopćio kako se odbijaju svi prijedlozi za ponovno saslušanje vještaka i svjedoka na iste okolnosti.

Istovremeno, konstatirao je kako je dokazni postupak završen, te da će se na narednom ročištu pristupiti završnim riječima optužbe i odbrane.

Optužnica Baćića i Hall tereti da su 17. novembra 2017. u stanu u ulici 'Vitomira Lukića' na Stupu, općina Ilidža, Hrustića uspavali tabletama ('leponex' od 100 mg), koje su mu prethodno stavili u vino, te da mu je potom Baćić injekcijom ubrizgao zrak u venu, usljed čega je Hrustić preminuo.

Kako se u optužnici navodi, u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, Baćić i Hall, koji su ranije osuđivani, prethodno su se dogovorili da od žrtve uzmu/prisvoje pištolj, automobil, zlatni prsten i protezu sa zlatnim zubima.

Prvooptuženi Baćić se tereti i za krivična djela - napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, te za nedozvoljeno držanje i posjedovanje oružja i municije.

U prvostepenom postupku Robert Baćić je osuđen na jedinstvenu kaznu od 16 godina i šest mjeseci, a Emina Hall na sedam godina zatvora.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 17. februar.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo