14°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

29.01.2020 / 20:16 Politika - Ekonomske teme

Košarac u Briselu sa evropskim komesarom Hoganom

Košarac u Briselu sa evropskim komesarom Hoganom
Foto: Vijesti.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Briselu sa evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom (Phil Hogan) o brojnim aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

Ministar Košarac informisao je komesara Hogana da su osnovni prioriteti novog saziva Savjeta ministara BiH i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ekonomski razvoj i unapređenje trgovine, te da je EU najvažniji trgovinski i investicijski partner BiH. Naglasio je, takođe, da su EU integracije najvažniji spoljnopolitički prioritet BiH, o čemu postoji jedinstven stav svih nivoa vlasti u zemlji.

Ministar Košarac upoznao je komesara Hogana i o nastojanju da afirmiše model potpune saradnje i visokog usaglašavanja između Republike Srpske i Federacije BiH, ističući da Ministarstvo na čijem je čelu ima koordinirajuću ulogu u tim procesima.

Tema sastanka bila je i članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, što je jedan od ključnih prioriteta u radu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i resornog ministra Košarca.Ministar Košarac i komesar Hogan razmijenili su mišljenje i o zaštitnim mjerama koje je EU uvela na uvoz određenih proizvoda od čelika. Ministar Košarac naglasio je da su te mjere nanijele ogromnu štetu proizvođačima i izvoznicima čelika iz BiH i regije Zapadnog Balkana. On je takođe podsjetio da je Evropska komisija odbila sve prigovore i zahtjeve BiH da bude izuzeta od primjene zaštitnih mjera, te da se prema njoj primijene odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer u tom slučaju ne bi bilo osnova da se zaštitne mjere uvedu prema BiH.

Komesar Hogan izrazio je razumijevanje za stav BiH, te najavio da će proceduru revizije pokrenuti u februaru, a konačnu odluku donijeti 30. juna ove godine, umjesto 30. juna 2021. godine kako je prvobitno planirano. On je predložio ministru Košarcu da BiH u zadatom roku dostavi Evropskoj komisiji što kvalitetnije argumente za izuzeće od zaštitnih mjera.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo