10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

04.02.2020 / 14:09 Komentari - Osvrt Vijesti.ba

Radončićev uspjeh u Zagrebu: Sa riječi na djela

Radončićev uspjeh u Zagrebu: Sa riječi na djela
Foto: Vijesti.ba
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić boravio je u službenoj i vrlo uspješnoj posjeti Zagrebu gdje je dočekan uz najviše počasti i sastao se sa ministrom unutrašnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske Davorom Božinovićem.

Sastanak dvojice ministara izazvao je dosta pozitivnih kritika u bh. i hrvatskoj javnosti, jer su izjave nakon sastanka dobra naznaka nekih drugih i korektnijih odnosa između dvije zemlje.

Posljednjih nekoliko godina imali smo priliku isključivo slušati zapaljivu retoriku, prazne riječi i obećanja, a dolaskom Radončića na čelo ministarstva sigurnosti napokon se prešlo sa riječi na konkretna djela.

Za razliku od prethodnog perioda kada je bilo više politikanstva, a manje rada i saradnje između najbližih susjeda koji dijele više od hiljadu kilometara zajedničke granice, ovaj put je ministar Radončić otišao u Zagreb i dogovorio konkretne stvari, a Bosna i Hercegovina konačno imala jasan i stav po pitanju migrantske krize.

Radončić je insistirao na zahtjevu da Hrvatska “upozna prijatelje iz EU da se stanje velike migrantske krize više ne tretira samo kao humanitarno” i iznio konkretne podatke. A oni su: činjenic da BiH ne može garantovati članicama EU isti nivo sigurnosti, jer su naše sigurnosne i obavještajne službe na granici kapaciteta - dodao je Radončić; da je BiH dobila povratnike iz Sirije i sa drugih ratišta, kao i ekstremno veliki broj migranata čije je identificiranje veoma teško;  da smo imali situaciju u BiH da je neko prespavao tri godine migrantske krize, nismo mijenjali zakone, podzakonske akte, a budžeti za naše agencije su ostali isti; da nije primljen nijedan novi granični policajac.

Radončić je zatražio od Hrvatske da se počne s jednim ozbiljnim lobiranjem i shvatanjem migrantske krize jer je 93 posto pomoći koju je BiH dobila iz pojedinih zemalja EU otišlo na humanitarni, a samo sedam posto na sigurnosni aspekt.

Nakon susreta ministar Radončić istakao je kako se pokazalo da je odnos Bosne i Hercegovine i Hrvatske strateški bitan jer dvije zemlje ne dijele samo zajedničku granicu već i zajedničke probleme.

"Danas smo razgovarali o nastavku jedne uspješne saradnje, koja je u jednom trenutku bila blago došla u jednu delikatnu poziciju, ali mislim da smo resetirali odnose i da će naše agencije raditi na najbolji način", kazao je Radončić nakon sastanka.

Dobra saradnja između Hrvatske i BiH nužna je zbog upućenosti jednih na druge. Hrvatska je članica EU, a BiH to želi postati, a međusobnom saradnjom i razmjenom iskustava koja je Hrvatska prošla na svom evropskom putu može samo koristiti našoj zemlji.

Šta god ko o tome mislio, realnost je da BiH nema nikog bližeg od Hrvatske i Srbije, i za dobrobit građana BiH potrebo je graditi dobre odnose, koji u prethodnom periodu nisu bili nimalo dobri.

Radončićeva posjeta Zagrebu i izjave nakon sastanka najava su boljih vremena.

Nakon Hrvatske slijedi i Srbija, i zaista je potrebno da dobije podršku svih nivoa vlasti, jer BiH očekuju dugi i teški pregovori sa Srbijom oko brojnih otvorenih pitanja.

Svi ti probemi mogu se riješiti jedino direktnim razgovorima ozbiljnih ljudi, a nikako medijskim prepucavanjima neozbiljnih.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo