-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

08.02.2020 / 20:00 Politika - Formiranje vlasti

Zapad protiv blokada HDZ-a, Čović po podršku ide u Rusiju

Zapad protiv blokada HDZ-a, Čović po podršku ide u Rusiju
Foto: Vijesti.ba
HDZ BiH još uvijek šuti na pozive stranih ambasada u BiH i koalicionih partnera na hitno formiranje Vlade Federacije BiH.

Ambasade tri od pet zemalja Kvinte pozvale su na formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH. Ambasade SAD, Velike Britanije i Njemačke ovaj stav su iznijele u odgovorima na upite Vijesti.ba.

Iz ovih ambasada upućena je jasna poruka HDZ-u da se po strani ostave uski stranački interesi i fokusiraju se na vršenje vlasti i na potrebe građana.

Uski stranački interes HDZ-a ogleda se u uslovljavanju formiranja izvršne vlasti u FBiH izmjenama Izbornog zakona po željama ove stranke.

Osim sa pomenute tri ambasade HDZ-ovo uslovljavanje i blokiranke Federacije BiH u direktnom je sukobu sa stavom Evropske unije. Naime, nova metodologija proširenja EU predviđa uvođenje principa strožijeg kažnjavanja zastoja i blokada na evropskom putu, što treba da utvrdi veću odgovornost političkih aktera.

SDA je pozdravila ovakav pristup EU te s pravom prozvala HDZ.

- S obzirom da je funkcionalnost demokratskih institucija ključni preduslov nastavka evropskog puta, pozivamo da se hitno dovrši proces formiranja Vlade FBiH. Nastavak evropskog puta, kao volje apsolutne većine građana, mora biti iznad bilo kakvih partikularnih političkih interesa, navode iz SDA.

No prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović uporan je blokiranju formiranja vlasti FBiH i zanemarivanju volje birača. U međuvremenu se sprema za put u Rusiju čiju podršku ima već duže vrijeme. Uostalom, Rusija je Čoviću u više navrata dala podršku po pitanju Izbornog zakona. S druge strane Čović i HDZ su se zalagali za formiranje Vijeća ministara BiH bez dostavljanja bilo kakvog dokumenta u NATO.

U Moskvu će na poziv predsjednice Vijeća Federacije Rusije Valentine Matvijenko, bh.javnosti poznate po izjavi iz ljeta 2018. godine "da entiteti trebaju preuzeti vlast u BiH", te jasne poruke da je Rusija protiv NATO puta BiH i otvorene kritike približavanja Crne Gore NATO savezu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo