8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

12.02.2020 / 13:56 Zanimljivosti - "DEG"

Struju ćemo u bliskoj budućnosti dobijati direktno iz kišnih kapi

Struju ćemo u bliskoj budućnosti dobijati direktno iz kišnih kapi
Foto: Vijesti.ba
Tim inženjera uspio je da otkrije način kako da iskoristi svaku kap kiše za generisanje elektriciteta. Iza uređaja, koga nazvaju "Kapljični elektro-generator" (Droplet-based electricity generator - DEG), stoje istraživači sa hongongškog Siti univerziteta.

Oni navode da je svaka kap kiše u stanju da generiše 140 volti, što je sasvim dovoljno da, za kratko vrijeme, napaja 100 malih led sijalica. To još uvijek nije ni dovoljno, ni praktično za svakodnevnu upotrebu, ali svakako predstavlja korak u pravom smjeru kada je obnovljiva energija u pitanju.

DEG koristi "tranzistorku strukturu efekta polja", piše Engadget, koji pretvara kišu u kratke kratke "rafale" električne energije. Matrijal od koga je uređaj napravljen ima "kvazi-permanentni električni naboj", a padanje kišnih kapi aktivira protok energije.

Sljedeći korak će biti pronaći pravi način da se ova tehnologija pretvori u nešto održivo, što će ljudi moći da koriste u svojim domovima. Za sada, tehnologija nije dovoljno pouzdana da kontinuirano proizvodi i emituje, odnosno da snabdjeva uređaje elektičnom energiijom, pošto prvo mora da se napuni prije nego što ispusti novi "rafal".

A dok se to ne dogodi, uređaj bi mogao da služi kao mali, privremeni izvor energije na furusitičkim termosima sa vodu ili kišobranima, predlaže Engadget.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo