-5°C
Mostar 1°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -1°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

12.02.2020 / 15:52 Auto - Japanski proizvođač automobila

Nissan traži 90 miliona dolara odštete od bivšeg šefa kompanije Carlosa Ghosna

Nissan traži 90 miliona dolara odštete od bivšeg šefa kompanije Carlosa Ghosna
Nissan / Vijesti.ba
Japanski proizvođač automobila Nissan pokrenuo je tužbu protiv odbjeglog bivšeg predsjedavajućeg kompanije Carlosa Ghosna, tražeći odštetu od 10 milijardi jena (90,8 miliona dolara) zbog navodnog kršenja finansijskih zakona i "prevara".

- Finansijska odšteta koju Nissan potražuje povezana je sa Ghosnovim kršenjem dužnosti direktora kompanije i njegovom zloupotrebom Nissanovih resursa i imovine - objavila je kompanija u srijedu. Tužba je podnesena okružnom sudu u Yokohami u Kanagawi.

Iznos odštete, izračunat na osnovu šteta koje su kompaniji uzrokovali Ghosnovi "koruptivni postupci", također bi u budućnosti mogao biti povećan, objavio je proizvođač automobila.

U januaru je Nissan najavio da će pokrenuti zakonsku akciju protiv svog bivšeg predsjedavajućeg, koji se generalno smatra zaslužnim što je kompaniju spasio od bankrota prije gotovo dvije decenije.

Izjava je stigla više od sedmicu dana nakon što je Ghosn napravio čudesni bijeg iz Japana, gdje je bio suočen s krivičnom prijavom zbog prikazivanja manje godišnje plaće od stvarne i zloupotrebe sredstava kompanije.

Biznismen je negirao bilo kakvo nelegalno postupanje i rekao je da je pobjegao od "nepravde i političkog progona", prenosi RT.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo