19°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

14.02.2020 / 11:08 Svijet - Smrtonosni virus

Drastično raste broj zaraženih koronavirusom, zahvaćeno 27 zemalja

Drastično raste broj zaraženih koronavirusom, zahvaćeno 27 zemalja
Foto: Agencije / Vijesti.ba
PREMA službenim podacima, broj umrlih od koronavirusa porastao je u Kini na gotovo 1400, a broj zaraženih u kontinentalnoj Kini drastično je porastao na gotovo 64.000 što svjedoči o naglom širenju bolesti u zadnja dva dana, što se događa ...

... prvenstveno uslijed proširene definicije slučajeva zaraze.

Zabrinjavajući rast zaraženih

Kinesko zdravstveno povjerenstvo koje ima ovlasti ministarstva u petak je izvijestilo o 121 novom smrtnom slučaju u zemlji u zadnja 24 sata, oduzimajući od ukupnog broja 108 mrtvih koji su ranije zabilježeni u pokrajini Hubeiju, ishodištu epidemije. Tu izmjenu opravdava "dupliciranjem u statistikama" koje je utvrđeno nakon "provjere", a nakon toga je objavljeno da je ukupan broj umrlih u zemlji 1380.

Ukupni broj smrti od koronavirusa globalno u ovome je trenutku 1383, a globalni broj zaraženih je 64.435.

Zahvaćeno 27 zemalja

U ostatku svijeta je 585 potvrđenih slučajeva smrtonosnog virusa, a zahvaćeno je 27 zemalja. U Australiji je 15 zaraženih, u Belgiji jedan, u Kambodži jedan, u Kanadi sedam, u Finskoj 1, u Francuskoj najmanje 11, u Njemačkoj 16, u Hong Kongu 53, u Indiji tri, u Italiji tri, u Japanu 31, u Makau deset, u Maleziji 19, u Nepalu jedan, na Filipinima tri, u Rusiji dva, u Singapuru 58, u Južnoj Koreji 27, u Španjolskoj 2, na Šri Lanki jedan, u Švedskoj jedan, na Tajvanu 18, na Tajlandu 33, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osam, u Britaniji devet, u SAD-u 15, u Vijetnamu 16.

Što se umrlih tiče, jedan je preminuo u Hong Kongu, jedan u Japanu i jedan na Filipinima.

SAD krenuo s kritikama

Premda je u početku čestitala Pekingu na "profesionalnom radu" u borbi s epidemijom, Bijela kuća se u četvrtak odjednom distancirala.

"Pomalo smo razočarani nedostatkom transparentnosti kod Kineza", požalio se novinarima Larry Kudlow, glavni gospodarski savjetnik predsjednika Donalda Trumpa. "Je li Politbiro (vodstvo Komunističke partije) doista iskren?"

Napose je izrazio žaljenje zbog toga što je Peking odbio višekratne prijedloge Washingtona da u Kinu pošalje američke stručnjake: "Kineske vlasti nam ne dopuštaju dolazak", istaknuo je Kudlow.

Širenje definicije slučajeva zaraze virusom

Ove američke kritike dolaze u trenutku kada su kineske zdravstvene vlasti u Hubeiju u četvrtak na opće iznenađenje izvijestile da su proširile definiciju slučajeva zaraženih virusom Covid-19 koji uzrokuje upalu pluća. Nova metoda dijagnosticiranja automatski je snažno povećala broj zaraženih - u četvrtak za više od 15 tisuća, a u petak za još pet tisuća novooboljelih, prenosi Hina.

Napokon se iskrcava kruzer koji nitko nije htio primiti

U petak su se prvi putnici s kruzera Westerdama, koji je nekoliko azijskih država odbilo zbog straha od koronavirusa, iskrcali u Kambodži, nakon što je objavljeno da 20 ljudi testiranih na brodu nije zaraženo. "Prvi putnici s Westerdama kreću kući! Sretni smo što ih možemo pozdraviti", objavila je rano u petak na Twitteru američka ambasada u Phnom Penhu.

Kruzer kompanije Holland America Line pristao je u kambodžanskoj luci Sihanoukville kasno u četvrtak, nakon što su ga prethodno odbili Filipini, Tajvan, Japan, Južna Koreja i Tajland zbog nepotvrđene bojazni od zaraze koronavirusom.

Iako se novi soj virusa proširio na 27 država, velika većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Kini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo