10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

15.02.2020 / 10:08 Politika - Sastanak u ponedjeljak

Borrell predstavlja ideju o specijalnom predstavniku za Z. Balkan

Borrell predstavlja ideju o specijalnom predstavniku za Z. Balkan
Josep Borrell / Vijesti.ba
Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, sastat će se u ponedjeljak s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, saznaju Vijesti.ba.

Prema informacijama do kojih su stigli mediji, Borrell će ministrima predstaviti plan za imenovanje specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan.

Već duže vremena se govori o jednoj takvoj ideji, a sada je, čini se, došo vrijeme i za realizaciju ideje.

U ponedjeljak se održava sastanak Vijeća za vanjske poslove EU, kojim presjedava ovaj španski diplomata, te će Borrell na tom sastanku ministrima predstaviti plan.

Iako još uvijek nema zvanične potvrde ko bi mogao biti taj predstavnik i koja bi tačno bila njegova uloga, za sada se u javnosti spominje samo jedno ime – Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Još uvijek nije poznato kakva će biti njegova uloga i da li će biti nadležan za cijeli Zapadni Balkan ili samo za područje BiH i Kosova, ali izvori iz Brisela kažu da će mu prioritet biti dijalog između Beograda i Prištine.

Ukoliko u ponedjeljak dođe do dogovora oko ovog pitanja, specijalni predstavnik za Zapadni Balkan bi svoj mandat trebao započeti krajem godine nakon što se prođu sve procedure za njegovo službeno imenovanje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo