8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

15.02.2020 / 10:27 Regija - Kosovski premijer

Kurti: Sporazum s Beogradom nije imao odobrenje nove vlade

Kurti: Sporazum s Beogradom nije imao odobrenje nove vlade
Albin Kurti / Vijesti.ba
Novi kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da kosovski dužnosnici koji su u petak u Muenchenu potpisali sporazum o obnovi prometnih veza između Beograd i Priština, nisu imali odobrenje nove vlade.

"Dva sporazuma u Muenchenu potpisali su dužnosnici koje je ovlastio bivši ministar Pal Lekaj i cijeli pregovarački proces je obavljen prije početka naše vlade. Stoga ovi dužnosnici nisu dobili ovlasti nove vlade za pregovaranje ili potpisivanje sporazuma. Štoviše, ni tekst sporazuma nije predstavljen ni javnosti niti Vladi", napisao je Kurti na svom Facebook profilu.

Kurti nije izrijekom naveo hoće li se nova vlada pridržavati navedenog sporazuma te je dodao kako je u cijelom procesu najvažnija transparentnost.

"Iako su sve veze i unaprjeđenje infrastrukturnih standarda od presudnog značaja za razvoj naših zemalja i dio europske vizije za regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, ipak je vrlo važno da proces bude transparentan, rezultat istinskih pregovora i potpuno u skladu sa suverenitetom i zakonima zemlje, ekonomskim prioritetima i u skladu s obavezama proisteklim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", poručio je Kurti.

Sporazumom koji je potpisan na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu predviđena je uspostava željezničkog prometa između Beograda i Prištine te završetak gradnje autoceste između ta dva grada.

To je bio prvi dogovor Kosova i Srbije poslije 14 mjeseci, nakon što je dijalog o normalizaciji odnosa dviju strana blokiran u studenom 2018. godine kada je Kosovo uvelo pristojbe od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo