3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

15.02.2020 / 11:20 Regija - Danilovgrad

Crna Gora: Policajci uče kako da se bore protiv terorizma

Policijski instruktori iz Turske su protekle nedjelje obučavali crnogorske kolege kako da reaguju u slučajevima terorističkih napada.

U Policijskoj akademiji u Danilovgradu crnogorski policajci učili su kako da se ponašaju u ekstremnim situacijama i preventivno djeluju da se one ne dese.

Kroz predavanja i vježbe na poligonu, instruktori iz Uprave policije Republike Turske obučavali su kolege kako da efikasno djeluju u slučajevima terorističkih napada.

Ekipa Anadolu Agency prisustvovala je vježbama gađanja u jednoj od streljana Policijske akademije. Dok su salom odjekivali pucnji i glasne komande instruktora, policajci su vježbali razne tehnike pucanja u ekstremnim situacijama.

Fatih Oduncuoğlu iz Direktorata za obezbjeđenje Uprave policije Republike Turske istakao je da je obuka organizovana na zahtjev crnogorske policije u okviru međunarodne saradnje dviju država.

Oduncuoğlu podsjeća da turska policija organizuje edukaciju u 27 zemalja i da posjeduje veliko iskustvo u borbi protiv terorizma.

"Crna Gora je za nas veoma važna. Kada je došao zahtjev, brzo smo došli. Obezbijedili smo edukaciju o zaštiti objekata od terorističkih napada, analize ponašanja i analizu rizika od takvih situacija, kao i obuku u radu sa sigurnosnim uređajima i pucačke tehnike. Završetkom obuke u pucanju završava se i program edukacije", kazao je Oduncuoğlu.

Tokom treninga na strelištu, policajci sa dugogodišnjim iskustvom pokušavali da pogode metu dok su ih instruktori ometali hvatanjem za ramena, guranjem i postavljanjem paravana.

Nastavnik u policijskoj akademiji Pavle Vratnica pojašnjava da je cilj obuke usavršavanje vještina i znanja službenika crnogorske policije za situacije u kojima se do sada nisu našli.

"Realizujemo praktične vježbe i rad s oružjem. Takođe smo dobili veoma bitne informacije od kolega iz Turske na koji način oni postupaju prilikom samih terorističkih napada i kako oni reaguju", kazao je Vratnica.

Uprava policije i TIKA su od 2012. godine organizovale brojne obuke u Crnoj Gori i Turskoj iz oblasti za koje je crnogorska policija pokazala interesovanje.

Vratnica ističe da je međunarodna saradnja policije prilika za učenje kroz razmjenu iskustava.

"Najbolje se uči kroz razmjenu iskustava. Sve ono što ljudi koji su došli nama prezentuju, mi podjelimo sa njima naša iskustva i u tom dijelu baziramo kompletan zajednički stav", kazao je on.

Obuka u borbi protiv terorizma jedan je od brojnih zajedničkih projekata koje su u okviru međunarodne saradnje organizovale Uprava policije i Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo