-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

18.02.2020 / 10:47 Galerije - Turska

Nesvakidašnji prizor: Fudbalska utakmica na zaleđenom jezeru

Jezero Cildir, drugo po veličini u istočnoj Turskoj, nalazi se između gradova Kars i Ardahan i prostire na površini od 123 kvadratna kilometra.

Zimi je zbog niskih temperatura potpuno prekriveno ledom, što je i prilika za uživanje u nekom od sportova kao što su hokej na ledu, karling‎ ili umjetničko klizanje. No, mještani koji žive u okolini jezera Cildir su odlučili na ledu odmjeriti snage u fudbalu.

Brojni turisti tokom zime dolaze na vožnju kočijom ili klizanje na zaleđenoj površini. Ribolovcima ni led nije smetnja da pecaju kroz rupe. Bilo kako bilo, atmosfera je vesela na jezeru koje se nalazi na blizu 2.000 metara nadmorske visine.

Najzabavnije je, bez ikakve sumnje, pokazati fudbalske vještine na klizavoj površini.

Lokalni zaljubljenici u fudbal potrudili su se da iscrtaju linije i tako dobiju improvizovani teren, a koliko su u njihovoj namjeri ozbiljni, potvrđuje i sudija koji je angažovan da dijeli pravdu u susretu na 40 centimetara debeloj ledenoj površini.
Izzet Kaya, jedan od učesnika u fudbalskom meču, kaže kako im je želja da kroz fudbal na ledu ukažu na prirodnu ljepotu ovog jezera.

"Želimo da svi vide o kakvoj prirodnoj ljepoti je riječ. Zaista je bilo lijepo i zabavno, svi su dobri na naše jezero Cildir", ističe Kaya.
Aziz Dasdemir kaže kako je ovo bila prilika i da se prisjete svog djetinjstva.

"Bila su to lijepa vremena. I tada smo, prije dvije decenije, kao djeca se okupljali na jezeru. Igrali smo fudbal, iako je tada bilo vrlo teško nabaviti loptu. Lijepo je zaista prisjetiti se tih trenutaka iz djetinstva", ispričao je Dasdemir.

 Foto galerija: AA

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo