6°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

18.02.2020 / 11:37 Politika - Ministar odbrane Srbije

Vulin: Ide se na potpuno razvlašćivanje Republike Srpske

Vulin: Ide se na potpuno razvlašćivanje Republike Srpske
Foto: Vijesti.ba

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je očigledno da se ide na potpuno razvlašćivanje Republike Srpske i kršenje Dejtonskog sporazuma.

- Na to da Republika Srpska postane "prazna ljuštura" koja ništa ne garantuje svojim građanima. Republika Srpska je nastala voljom srpskog naroda, 9. januara, voljom srpskog naroda osnovana je da bi sačuvala Srbe od jasenovačkog genocida. Da im se to više nikad ne ponovi. Svako smanjivanje, umanjivanje, pražnjenje kapaciteta Republike Srpske je ozbiljna opasnost za fizički opstanak srpskog naroda. Ne politički, već fizički opstanak - rekao je Vulin jutros za Pink.

On je naglasio je da je prvo donesena odluka da Republika Srpska nema pravo na svoj datum i da nema pravo na svoj praznik.

- Sad ste donijeli drugu odluku po kojoj kažete "poljoprivredno zemljište pripada Bosni i Hercegovini". Sljedeća odluka koja se priprema je da sve šume i sve vode pripadaju Bosni i Hercegovini. U Republici Srpskoj nema rudnika zlata, ali ima hidroenergetskog potencijala, ima Drina i ima šuma. To su stvari koje su prednost Republike Srpske. Sad ćete i to da im uzmete? Pa kako mislite da Republika Srpska ćuti i posmatra sve to? - upitao je Vulin.

- Oni se stalno pozivaju na vladavinu prava. Prije svega, taj Ustavni sud je morao posleij pet godina da bude zamijenjen novima. Ali, ako i tu činjenicu zanemarimo, da li se neko sjeća da je Ustavni sud donio odluku o Mostaru po kojoj moraju da se sprovedu izbori? Do dana današnjeg se to nije sprovelo. To nema veze, to nije važno. Stranka demokratske akcije na svom kongresu prije nekoliko mjeseci donijela je platformu u kojoj kaže da je njihov strateški cilj ukidanje Republike Srpske - i to se upravo radi - zaključio je Vulin.



(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo