0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

19.02.2020 / 13:10 Svijet - 21. i 22. novembra

Kina neće poslati svoje zvaničnike na G20 zbog epidemije virusa

Kina neće poslati svoje zvaničnike na G20 zbog epidemije virusa

Kineska centralna banka i ministarstvo finansija neće poslati svoje zvaničnike na sastanak ministara finansija i guvernera centralne banke G20 u Rijadu zbog epidemije korona virusa, saopćili su zvaničnici.

Međutim, kineski predstavnici Svjetske banke prisustvovat će sastanku koji će biti održan  22. i 23. februara, saopćio je zvaničnik ministarstva finansija, javio je Reuters.

Sastank G20 je planiran da bude održan 21. i 22. novembra ove godine, a njime će predsjedati saudijski kralj Salman bin Abdulaziz. 

Kraljevina Saudijska Arabija preuzela je predsjedavanje G20 u decembru 2019. Kraljevina će voditi rad G20 u okviru teme "Ostvarivanje mogućnosti u 21. stoljeću za sve".

Fokus sastanka će biti na tri cilja. Prvi je osnaživanje ljudi i stvaranje uslova u kojima svi ljudi, posebno žene i mladi, mogu živjeti, raditi i napredovati.

Drugi je čuvanje planete poticanjem kolektivnih napora da se zaštiti globalna zajednica i treći je oblikovanje novih granica usvajanjem dugoročnih i odvažnih strategija za dijeljenje benefita od inovacija i tehnološkog napretka.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo