3°C
Mostar 8°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

19.02.2020 / 13:21 Politika - Srbijanski predsjednik

Vučić: Nije moj posao da obuzdavam Dodika

Vučić: Nije moj posao da obuzdavam Dodika
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas u Beogradu da se Srbija ne miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i da dosadašnjim izjavama u vezi sa situacijom u našoj zemlji ničim nije ugrozio BiH.

Kontroverzna izjava

Vučić je istakao i da nije njegov posao da "obuzdava" srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako to, naveo je, traže iz Sarajeva, a istovremeno ga, kaže, optužuju da zadire u unutrašnja pitanja BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara o takvim porukama iz Sarajeva, Vučić je rekao da je on nakon sastanka s liderima Srba iz Crne Gore i BiH govorio o politici Srbije prema BiH, koja se zasniva na poštovanju Dejtonskog sporazuma, poštovanju integriteta BiH i integriteta RS u BiH.

- Niko nije imao šta da zamjeri toj rečenici, niti imate šta da joj zamjerite, ali su čak i novinari u Briselu pitali o kontroverznoj izjavi. Šta je u tome kontroverzno? Baš ništa. Ali je kontroverzno bilo to da su krenuli da napadaju Srbiju i mene što nisam obuzdao Dodika. To nije moj posao, ja to neću da radim, ja poštujem Dodika i ne pada mi na pamet da radim ono što vi želite i što je vaš posao - rekao je Vučić.

Nakon što je dan kasnije, kako kaže, rekao da smatra da je Dodik u pravu po pitanju odluke Ustavnog suda, neki su rekli da je njegovo miješanje skandalozno.

Radite svoj posao kako hoćete

- Je li hoćete da se miješam ili ne? Neću više ništa od toga, ja sam rekao šta je politika Srbije. Radite svoj posao kako god hoćete - rekao je Vučić.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da "postoji potreba mnogih da svaki put pronađu krivca u Srbiji, kao i da ne postoji nikakav stid za to što još niko nije uhapšen za pokušaj njegovog linča 2015. godine u Potočarima".


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo