9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

19.02.2020 / 14:23 Politika - Sarajevo

Parlament FBiH ne prihvata poziv NSRS u vezi 'granične linije'

Parlament FBiH ne prihvata poziv NSRS u vezi 'granične linije'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH donio je zaključak da ne prihvata poziv Narodne skupštine Republike Srpke za definisanje „granične linije“, jer u skladu sa Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir BiH ne postoji granica između...

... entiteta, već međuentitetska linija koja ima isključivo administrativni značaj.

Zbog toga je na današnjoj sjednici Kolegij predložio da Predstavnički dom na današnjoj sjednici usvoji šest zaključaka kojima bi pozvao sve političke predstavnike u BiH da se posvete očuvanju ustavnog poretka, mira i stabilnosti u BiH, te predstavnike međunarodne zajednice da reaguju u odnosu na političke predstavnike koji donose odluke u suprotnosti sa Ustavom i evropskim standardima.

Predloženo je da se zaduži Vlada Federacije BiH da izvrši analizu propisa i zakona koji se odnose na državno zemljište u skladu sa odlukama Ustavnog suda, te pozove Parlamentarna skupština BiH da donese zakone kojima će se propisati korištenje državnog zemljišta od strane nižih administrativnih jedinica i jedinica lokalne samouprave.  

Podsjećamo, Narodna skupština RS zadužila je Vladu RS "da nastavi ranije započete pregovore s Vladom FBiH s ciljem definiranja granične linije među entitetima, i to u skladu s Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH".

Na sjednici NSRS usvojeno je osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

O navedenim zaključcima Predstavnički dom treba se izjasniti u nastavku današnje sjednice, tokom koje je održana sjednica Kolegija doma.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo