13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

20.02.2020 / 18:38 BiH - Sastanak u Sarajevu

Uskoro popis osoba iz Srebrenice koje žive u Zeničko-dobojskom kantonu

Uskoro popis osoba iz Srebrenice koje žive u Zeničko-dobojskom kantonu
Foto: Fena / Vijesti.ba
Sastanak na kojem su predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, nadležnih gradskih i općinskih službi te Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice (FMROI) razgovarali o aktuelnom projektu ...

... mapiranja porušenih i izgrađenih stambenih objekata u entitetu Republika Srpska, kojeg provodi FMROI, s fokusom na područje Srebrenice održan je u danas u Sarajevu.

U okviru projekta predviđeno je da se izvrši popis osoba koje su 1991. godine živjele na području Srebrenice, a koje žive na području Federacije Bosne i Hercegovine, kako bi se ažurirale postojeće baze podataka izbjeglih i raseljenih osoba.

Najviše prognanih Srebreničana živi na području Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, a u Zeničko-dobojskom kantonu, prema posljednjim evidencijama nadležnih gradskih i općinskih službi, boravi 70 porodica sa ukupno 171 članom, i to u Zavidovićima, Visokom, Zenici i Kaknju.

Popisivači Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice uskoro će obići i popisati izbjeglice iz Srebrenice na području ZDK, uz logističku podršku resornog kantonalnog ministarstva i nadležnih gradskih i općinskih službi, navodi se u saopćenju Press-službe ZDK.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo