28°C
Mostar 32°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 32°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

21.02.2020 / 22:12 Regija - Ministar odbrane Crne Gore

Bošković: Biće mi zadovoljstvo da vratim orden SPC-a

Bošković: Biće mi zadovoljstvo da vratim orden SPC-a
Foto: RTCG - Vijesti.ba

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković izjavio je da će mu biti zadovoljstvo da vrati orden Srpskoj pravoslavnoj crkvi. "Ne moraju mi ga oduzimati, posebno kad vidim kome su sve taj orden dali, biće mi zadovoljstvo da ga vratim", rekao je on za RTCG.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je večeras u Pljevljima, gdje je predvodio litiju zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti da će Sinod Srpske pravoslavne crkve oduzeti orden Svetog Save ministru odbrane Predragu Boškoviću, kojim ga je odlikovao za doprinos koji je dao u izgradnji hrama Svetog Đorđija u Pljevljima.

Bošković je u vrijeme izgradnje bio predsjednik Odbora pljevaljskog Rudnika uglja, i sa te je pozicije pomagao hram u Pljevljima.

On je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazao da ga ne čude izjave mitropolita Amfilohija, budući da se, kako navodi, u posljednje vrijeme ponaša više kao biznismen nego kao svešteno lice.

"Ono na šta sam posebno ponosan je to što se moji i politički stavovi Rista Radovića ( svjetovno ime Amfilohija) dijametralno suprotno razilaze", rekao je ministar.

Bošković je naglasio da orden SPC-a nije ni tražio, te da je bio u Odboru Rudnika uglja Pljevlja, kada su pomogli finansiranje nekoliko vjerskih objekata.

"Izuzetno sam ponosan na to što smo tada radili i da sam danas u prilici, sigurno bih isto uradio i pomogao izgradnju vjerskih objekata, ili obnovu postojećih, bilo gdje na teritoriji Crne Gore", poručio je Bošković.

Bošković je ocijenio da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna i da su državni organi i u prošlosti znali da se izbore sa izazovima koji su bili mnogo složeniji s aspekta bezbijednosti.

"Siguran sam da imamo i snage i kapaciteta da sve ovo prevaziđemo na miran i dostojanstven način i u skladu s onim praksom koja se baštini u razvijenim evropskim državama, porodici naroda kojoj Crna Gora teži", kazao je on.

Bošković oštro kritikuje litije koje se održavaju. On je rekao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti iskorišten da se protiv Crne Gore povede krstaški rat. Protestne litije, kako je rekao, nemaju nikakve veze sa zakonom, već je, smatra on, namjera da se Crna Gora predstavi kao srpska država, kojoj bi se poništila nezavisnost izglasana na referendumu 2006.


(Vijesti.ba )

Izdvajamo