-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

22.02.2020 / 13:48 Kultura - "Lost Childhood"

Emrić: Na fotografija sam bilježio stvarnost kroz emocije djece

Emrić: Na fotografija sam bilježio stvarnost kroz emocije djece
Foto: FENA - Vijesti.ba

Istaknuti umjetnik i fotograf Amel Emrić predstavio je tuzlanskoj javnosti u Galeriji Mandžić u Tuzli izložbu fotografija "Lost Childhood“, na kojima je prikazao sudbinu djece izbjeglica iz Sirije i djece Bosne i Hercegovine u vihoru rata.

Jedan dio fotografija je nastao od 1993. do 1996. godine kada je Bosna i Hercegovina bila suočena s ratom, genocidom, stradanjem i izbjeglištvom, a drugi dio fotografija nastao je 2017. godine i govori o djeci izbjeglicama.

- Ja sam faktografski i fotografski bilježio našu stvarnost kroz emocije djece. Sličnu katarzu sam doživio i 2017. u najvećem izbjegličkom kampu na granici između Makedonije i Grčke 'Idomeni'  gdje sam se upoznao sa djecom iz Sirije koja su pobjegla od rata. Ta djeca su na svojim licima nosila očaj i prazninu. Djeca ne glume, ali su uvijek pronalazili način za igru kako bi takve misli sklonili. Vjerovatno ćemo za nekih dvadeset godina, u nekom drugom ratu vidjeti opet djecu i iste izraze lica - kaže autor izložbe.

Smatra da smo brzo zaboravili ono što nam se desilo te naglašava da ove fotografije imaju  historijsku vrijednost jer govore o teškim periodima kroz koje je prolazila naša država i mi kao društvo.

U Galeriji Mandžić izloženo je 40 fotografija, a cjelokupna izložba se sastoji od 70 fotografija. Ova izložba govori, kako ističe autor, da su djeca i dalje najugroženija populacija, posebno u ratnim dejstvima.

- Djeca su uvijek u tom izbjeglištvu pronalazili način za igru i nadu. Niko im nije mogao oduzeti njihovo djetinjstvo. Niti jednu od ovih fotografija ne bih izdvojio i za svaku vežem određenu uspomenu. Svaka ova slika nosi jedinstvenu poruku, a to je poruka nade – poručio je Emrić.

Profesor Enver Mandžić, čija je galerija ustupila prostor ovoj izložbi, ističe da je Emrić umjetnik svjetskog glasa.

- Amel nas je ovom izložbom oplemenio i vjerujem da će ona probuditi u nama osjećanja, ali i sjećanja. Nadam se da ćemo odavde otići s novim utiscima nakon što smo vidjeli šta je Amel iz ljubavi prema djeci u raznim kampovima u svijetu uspio da zabilježi – kaže profesor Mandžić.

Amel Emrić je kroz reportaže i foto-eseje u proteklih 27 godina izvještavao svjetsku javnost o ratu, genocidu, nasilju nad povratnicima, povratku izbjeglica i problemima identifikacije nestalih tokom rata u BiH i na Kosovu.  

Objavljivao je u uglednim svjetskim magazinima, a izvještavao je sa brojnih kriznih područja u svijetu. 

Dobitnik je brojnih svjetskih priznanja.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo