2°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

23.02.2020 / 09:58 SHOW - Rio de Janeiro

Brazilski karneval obilježen političkim podjelama

Brazilski karneval obilježen političkim podjelama
Slavni brazilski karneval započeo je u subotu s milijunima kostimiranih građana koji su iskoristili tu prigodu da svojim kostimima prokomentiraju i politiku koja je duboko podijelila zemlju.

Otkako je desničarski predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost u siječnju 2019., Brazilci su se jako podijelili. Pristaše bivšeg vojnog kapetana smatraju ga zaslužnim za smanjenje nasilja i rast gospodarstva, dok ga njegovi protivnici osuđuju za rasizam, seksizam i omalovažavanje siromašnih u zemlji.

Uz brojne konzervativne saveznike, uključujući gradonačelnika Rio De Janeira Marcela Crivellu, Bolsonaro nije pokazao interes za karneval i osudio je "razvratno ponašanje" u vrijeme njegova održavanja.

Građani odjeveni u kostime sirena pa sve do kauboja prije svega su se fokusirali na zabavu, a onda na politiku.

No, u većim gradovima se brojnim kostimima ismijavalo brazilske čelnike.

U sjeveroistočnom gradu Recifeu, domaćinu jednih od najslavnijih proslava za vrijeme Karnevala, glazbenik Antonio Nobrega posvetio je perfomans na otvorenju karnevala brazilskim umjetnicima i novinarima.

Obje skupine su ljutile brazilske političke lidere, a političari su često kritizirali pojedine novinare i novine.

Slavna plesna škola sambe Mangueira proći će legendarnim Sambodromom u nedjelju navečer, a očekuje se da će se perfomansom kritizirati policijsko nasilje.

Stopa ubojstava je pod vlašću Bolsonara pala, ali je porastao broj ubojstava koja počine policajci, što je pokrenulo veliku raspravu o policijskim taktikama, osobito u siromašnijim i manjinskim zajednicama, prenosi Hina.

U subotu je škola sambe Tom Maior odala počast svojim performansom Marielli Franco, crnkinji, lezbijki i gradskoj vijećnici čije je ubojstvo 2018. izazvalo prosvjede u zemlji.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo