20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

24.02.2020 / 12:47 Ekonomija - Olakšan proces

Košarac: Usvojene dopune Odluke o veretinarskoj svjedodžbi

Košarac: Usvojene dopune Odluke o veretinarskoj svjedodžbi
Foto: Vijesti.ba

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH usvojilo je dopune Odluke o veterinarskoj svjedodžbi o zdravstvenom stanju životinja i pošiljaka životinjskog porijekla u unutrašnjem i međunarodnom prometu kojima je izmjenjen način izdavanja...

...veterinarsko-zdravstvenih sertifikata za izvoz životinja i proizvoda životinjskog porijekla u zemlje članice EU i EFTA, saopštio je resorni ministar Staša Košarac.

Ministar Košarac je naveo da, s obzirom da se za sertifikaciju životinja i proizvoda životinjskog porijekla prilikom izvoza u Evropsku uniju i zemlje EFTA u potpunosti počeo koristiti elektronski, internet bazirani alat Evropske unije za izdavanje veterinarsko-zdravstvenih sertifikata za međunarodni promet životinja i proizvoda životinjskog porijekla u Evropskoj uniji (TRACES), navedena odluka izmjenjena je u cilju izbjegavanja dvostrukog izdavanja sertifikata.

"Ovo će domaćim izvoznicima životinja i proizvoda životinjskog porijekla, kao i nadležnim veterinarskim inspektorima, olakšati proces sertifikovanja i smanjiti troškove štampanja sertifikata", rekao je ministar Košarac.


(Vijesti.ba )

Izdvajamo