0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

24.02.2020 / 14:49 Obrazovanje - 14 učenika

Stipendije za učenike i studente iz Srebrenice i okoline

Stipendije za učenike i studente iz Srebrenice i okoline
Foto: FENA - Vijesti.ba

Sarajevski filigranar Mensur Bektić stipendira ove godine 14 učenika i studenata lošeg materijalnog stanja iz Srebrenice i šireg područja Podrinja, novcem od prodaje srebrenog 'Cvijeta Srebrenice'.

Bektić je autor srebrenog 'Cvijeta Srebrenice', simbola stradanja Srebreničana u genocidu i borbe protiv masovnih stradanja ljudi, simbol poziva da se istina prenosi na nove generacije, ali i da se genocid u Srebrenici nikad i nigdje ne ponovi.

U izjavi novinarima naglašava da je za pet godina podijeljeno ukupno 57 stipendija, na osnovu odabira Udruženja 'Pokreta majke enklave Srebrenica i Žepa'.  

Ponosan je na taj gest, a sa stipendistima kontaktira. Vjeruje da će im to biti dodatni poticaj da što bolje uče, budu dobri ljudi i građani.   

Jedna od ovogodišnjih stipendistica Enisa Jakubović iz mjesta Nova Kasaba studentica je treće godine filozofije i sociologije Univerziteta u Tuzli. Osim materijalne vrijednosti, ta stipendija je (za nju i ostale dobitnike), kaže, dokaz da narod toga kraja nije zaboravljen.

Kada Hotić uime Udruženja 'Pokret enklave Srebrenica i Žepa' zahvalna je donatoru za vrijedne stipendije i naglašava da to znači mnogo za učenike i studente koji su, sa ili bez roditelja, u teškoj materijalnoj situaciji.

Uručenje je upriličeno u Bošnjačkom institutu Fondacije Adil Zulfikarpašić u Sarajevu što, po mišljenju organizatora, daje dodatni značaj tom događaju. Učenicima i studentima podijeljeni su i laptopi.   

"Cvijet Srebrenice" simbol je sjećanja i nade, a izrađuju ga vrijedne ruke širom BiH. Mensur Bektić izrađuje srebreni 'Cvijet Srebrenice'. Bijela boja latica 'Cvijeta Srebrenice' simbolizira nevino ubijene ljude, a zelena boja tučka nadu za mir i da se ništa slično ne ponovi. Jedanaest bijelih latica, znak je sjećanja na 11. juli 1995. godine.  



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo