3°C
Mostar 8°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

24.02.2020 / 19:03 Politika - Predsjedavajući VM

Tegeltija se u Londonu sastao sa Anom Brnabić

Tegeltija se u Londonu sastao sa Anom Brnabić
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je u Londonu sa predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić o modalitetima unapređenja saradnje BiH i Srbije.

Ocijenivši da je saradnja sa Srbijom na visokom nivou, Tegeltija je naglasio da je robna razmjena premašila iznos od dvije milijarde eura, što je najviši nivo do sada.

Brnabić je pozvala Tegeltiju u zvaničnu posjetu Republici Srbiji. Tegeltija je precizirao da je na sastanku razgovarano o završetku mosta u Bratuncu, za koji je Vijeće ministara donijelo odluku na svojoj prvoj sjednici, zatim o nastavku provođenja projekta auto-puta Beograd - Sarajevo, te daljnjim aktivnostima u vezi sa realizacijom ranije dogovorenih projekata sa Republikom Srpskom, kao što su izgradnja hidrocentrala Buk-Bijela, Foča i Paunci.

Tegeltija je sa Brnabić razgovarao i o inicijativi "Mali Šengen", za koju je Republika Srpska već dala saglasnost, te je potrebno da stav o tome bude usaglašen na nivou BiH.

"Pored toga, iskoristio sam priliku da zahvalim predsjednici Vlade Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću na podršci koju Srbija pruža lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer se ona najviše ogleda kroz izgradnju lokalne infrastrukture, škola, vrtića i zdravstvenih ustanova, što su osnovne pretpostavke za bolji i kvalitetniji život građana", istakao je Tegeltija.

Predsjedavajući Tegeltija je u Londonu učestvovao na Investicionoj konferenciji o Zapadnom Balkanu,  u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo