1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

25.02.2020 / 12:32 Svijet - Predsjednik Turske

Erdogan saopćio da su dvojica turskih vojnika ubijena u libijskom sukobu

Erdogan saopćio da su dvojica turskih vojnika ubijena u libijskom sukobu
Recep Tayyip Erdogan / Vijesti.ba
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopćio je u utorak da su dvojica turskih vojnika ubijena u Libiji, gdje podržavaju međunarodno priznatu vladu u sukobu u toj zemlji sjeverne Afrike.

Turska pruža vojnu podršku Vladi nacionalne sloge (GNA) sa sjedištem u Tripoliju, koja pokušava da se suprotstavi ofanzivi snaga Khlife Haftara s istoka zemlje. Prošle su godine dvije strane potpisale sporazum o vojnoj saradnji a Turska je poslala svoje vojnike i savezničke sirijske borce u Libiju.

Ankara je do sada naglašavala da se njeni vojnici ne bore u Libiji nego da pružaju koordinaciju snagama GNA. Erdogan je u subotu objavio da je Turska imala „nekoliko mučenika“ u Libiji i danas je pojasnio da su dvojica vojnika poginula.

-  Imamo tamo (u Libiji) dvojicu mučenika – izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari, ponavljajući da se borci iz Sirijske narodne vojske bore uz turske vojnike. Sirijska narodna vojska je pobunjenička grupa koja ima tursku podršku u borbi protiv vladinih snaga u sjevernoj Siriji.       

- Oni koji dolaze iz Sirije, iz Sirijske narodne vojske, imaju zajednički cilj s nama, to su naša braća iz Sirije kojima je čast boriti se na našoj strani – dodao je Erdogan.

U nedjelju je Haftarova Libijska narodna vojska (LNA) saopćila da je ubila 16 turskih vojnika u posljednjim sedmicama. Od razmještanja turskih vojnika i dostavljanja sofisticirane vojne opreme, LNA je pretrpjela izvjesne poraze na vojnom polju. LNA podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija.

Na samitu u Berlinu prošlog mjeseca, svjetske sile usuglasile su se da se borbe u Siriji moraju zaustaviti dok se odvija politički proces. Ankara otada optužuje Haftara za kršenje primirja, navodeći da su njene garancije embargu U-a na naoružanje Libiji zavisne od trajnog primirja.   

Razgovori o primirju između zaraćenih libijskih snaga, koji su nastavljeni u prošloj sedmici nakon pauze u sukobima na terenu, idu u „pravom smjeru“, saopćio je u petak mirovni posrednik UN-a za Libiju. Poslanici sa sjedištem u regijama pod Haftarovom kontrolom saopćili su, međutim, da neće učestvovati u razgovorima s političarima u savezništvu  a GNA, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo