21°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

25.02.2020 / 13:31 Svijet - Smrtonosni virus

Prvi slučaj koronavirusa u južnoj Italiji

Prvi slučaj koronavirusa u južnoj Italiji
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Prvi slučaj novog koronavirusa registrovan je u južnoj Italiji, kod turistice iz sjevernog grada Bergama, a kod koje je testom u Palermu potvrđen virus.

Žena je testirana nakon što je primljena u bolnicu u sicilijanskom gradu Carvello sa simptomima nalik na gripu.

Dosad je sedam ljudi zaraženih koronavirusom preminulo u Italiji, od kojih su svi stariji od 60 godina, a nekolicina ih je imala prethodno zdravstvene probleme.

Najteže pogođena regija je Lombardija, gdje je šest osoba preminulo i 206 je zaraženo smrtonosnim virusom.

Zabilježen je jedan smrtni slučaj i više od 30 slučaja zaraze u Venetu, 18 slučajeva u regiji Emilia-Romagna, tri u Piedmontu,  tri u Laziu, jedan u  Trentino-Alto Adige i sada jedan na Siciliji.

Također se sumnja na jedan slučaj zaraze u Firenci, Italijana koji se vratio iz Singapura i nalazi se u izolaciji u firentinskoj bolnici Santa Maria Nuova.

Kuvajt je suspendovao letove u i iz Italije zbog epidemije koronavirusa, javila je u utorak novinska agencija KUNA. Kuvajtska agencija također navodi da su prekinute sve avionske veze s Južnom Korejom i Tajlandom.

Aviokompanija Bulgarian Air u međuvremenu je javila da je prekinula sve letove za Milano do 27. marta.

Britanski Foreign Office poručio je britanskim državljanima koji se vraćaju iz regija sjeverne Italije da se sami izoliraju, čak i u slučaju da nemaju simptome bolesti.

Producenti sedmog nastavka filma "Mission: Impossible“ s Tomom Cruisem u glavnoj ulozi prekinuli su s planovima trosedmičnog snimanja u Veneciji zbog epidemije koronavirusa u sjevernoj Italiji, izvijestili su američki mediji, prenosi talijanska novinska agencija ANSA.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo