8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

25.02.2020 / 22:18 Svijet - Četvrti dan

Primirje u Afganistanu i dalje se poštuje, moguć povijesni dogovor s talibanima

Primirje u Afganistanu i dalje se poštuje, moguć povijesni dogovor s talibanima
Foto: EP A - Vijesti.ba

Djelimično primirje kakvog još nije bilo u Afganistanu uglavnom se poštovalo četvrtog dana nakon njegova proglašenja, što je Sjedinjenim Državama dalo nadu da će u subotu potpisati "povijesni" dogovor s talibanima.

Američki državni tajnik Mike Pompeo ipak je uputio prilično jasno upozorenje vlastima u Kabulu koje se međusobno spore oko rezultata zadnjih predsjedničkih izbora pozivajući ih da ne ugroze tu "veliku političku priliku".

"Pred povijesnom smo prilikom za mir", istaknuo je u utorak u Washingtonu. "Smanjenje nasilja se poštuje, ne baš potpuno, ali to funkcionira", rekao je, a zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, general Scott Miller potvrdio je "trend smanjenja nasilja".

Ugovor bi potpisali u Dohi

U Kabulu je i ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo o smanjenju "neprijateljskih napada" otkad je u subotu stupilo na snagu sedmodnevno djelomično primirje između američke vojske, afganistanskih snaga i talibana.

Sigurnosni izvor je na upit agencije France Presse rekao da je prosječan broj talibanskih napada sa 75 pao na 15 na dan od početka te faze koja je službeno nazvana "smanjenje nasilja".

Ako se primirje održi do subote, SAD će s talibanima u Dohi, u Kataru, potpisati dogovor o kojemu pregovaraju već godinu i pol dana.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo