8°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

26.02.2020 / 07:56 Politika - Predstavnički dom

Sjednica Parlamenta: Hoće li zastupnici iz RS odbiti i odluke korisne za entitet

Sjednica Parlamenta: Hoće li zastupnici iz RS odbiti i odluke korisne za entitet
Foto: Vijesti.ba

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas bi na sjednici trebalo da razmatra zahtjev poslanika Dragana Mektića da se Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, razmatra po hitnom postupku.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fuпkcija”.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog tog zakona u cilju jačanja uloge ove institucije u promociji ljudskih prava, stvaranja uvjeta za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga s nevladinim sektorom, akademskom i međunarodnom zajednicom i unapređenja finansijske nezavisnosti.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, koji je također predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se predviđa uspostava budžetskog inspektorata u okviru Ministarstva finansija i trezora.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o patentu, Zakona o Sudskoj policiji BiH te Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Poslanici bi u prvom čitanju trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji su predlagači poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, predlagača Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, s mišljenjem Komisije za finansije i budžet, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, predlagača poslanika Damir Arnaut, s mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Predviđeno je i razmatranje više izvještaja, informacija, odluka, poslaničkih inicijativa kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma i ugovora.

Na kraju sjednice pred poslanicima bi se trebali naći materijali s oznakom „povjerljivo“.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je nakon sjednice Kolegija tog doma u proširenom sastavu izjavio novinarima da očekuje normalno zasjedanje Predstavničkog doma i racionalan pristup svim materijalima koji su izuzetno važni za sve građane i za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

- Nadam se da ćemo ići u tom pravcu. Vidjet ćemo kakvo će biti glasanje sutra o bitnim tačkama - naveo je Zvizdić.

Istaknuo je da će se sutra, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, između ostalog naći sporazumi kojima se prihvata više od 140 miliona eura granta za različite projekte iz oblasti infrastrukture, komunalne privrede, obnove bolnica na teritoriji RS-a.

Napomenuo je da je riječ o grant sredstvima, dodajući da bi „bilo potpuno neracionalno i iracionalno da bilo ko, a pogotovo zastupnici koji dolaze iz RS-a, ne glasaju za takve finansijske sporazume“.

Pojasnio je da je riječ o više od 100 miliona eura koji su namijenjeni za rekonstrukciju zdravstva na teritoriji RS-a, od čega 30 miliona eura za izgradnju nove bolnice u Bijeljini, rekonstrukciju Kliničkog centra u Banja Luci, 24 miliona eura granta od čega 14 miliona za energetsku efikasnost i 10 miliona eura granta za tretman i odvođenje otpadnih voda Gradiška, prva faza...

- Prema tome, moj poziv je da budemo do kraja racionalni, da neke političke bitke ne vodimo u parlamentu BiH, pogotovo da se one ne prelamaju na jedan potpuno iracionalan način preko onih materijala koji znače ekonomski razvoj, poboljšanje životnog standarda, poboljšanje zdravstva, školstva, obrazovanja, privrede i ekonomije u BiH - istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da zbog toga očekuje da će zastupnici ipak do kraja biti racionalni, da sutra ishod glasanja bude takav da ovakvi i drugi bitni materijali budu usvojeni.

Zvizdić je pojasnio da su to grantovi koji su praktično prošli kompletnu prethodnu proceduru, usvojeni jednoglasno od ranijeg Vijeća ministara BiH, usvojeni od Predsjedništva BiH isto tako jednoglasno i sada su u parlamentarnoj proceduri.

- Bosna i Hercegovina nije u situaciji da odbija grant sredstva bez obzira na političke razmirice u BiH. Pozivam na implementaciju investicionih grant sredstava u oblasti saobraćajne infrastrukture, komunalne infrastrukture, obrazovne, zdravstvene itd., a neka se političke bitke vode na onim terenima gdje se političke bitke i vode, ali da to ne pravi štetu bilo kojem građaninu BiH - istaknuo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, ako bi se išlo do kraja u analizu, 90 posto ovih sporazuma, odnosno grant sredstava se implementira na teritoriji RS-a.

- Meni osobno nije jasno zašto bi neki zastupnik sa teritorije RS-a bio protiv prihvatanja granta da se riješi tretman otpadnih voda u Gradišći - naveo je Zvizdić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo