-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 3°C

26.02.2020 / 15:16 BiH - BiH i Grčka

Radončić i Papandreu o saradnji u vezi s migrantskom krizom

Radončić i Papandreu o saradnji u vezi s migrantskom krizom
Foto: MSBiH - Vijesti.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić primio je danas ambasadora Republike Grčke u BiH Dimitriosa Papandreoua s kojim je razgovarao o ilegalnim migracijama, bilateralnoj saradnji i putu BiH u evropskim integracijama.

Papandreou je naveo da Grčka poduzima sve neophodne mjere kako bi se spriječio novi migranstki val prema Evropskoj uniji, a time i prema BiH, te negira podatke da se u njegovoj zemlji već nalazi oko 100.000 ilegalnih migranata. Također,  istakao je da je u vrhu prioriteta i spriječavanje krijumčarenja i dolazak novih migranata u Grčku.

Radončić je istakao da je to ohrabrujuća informacija te naglasio važnost regionalne saradnje zemalja koje se suočavaju s tim problemom. Zbog toga je pozitivno ocijenio i najavu skore posjete ministra unutrašnjih poslova  Grčke zemljama regiona, u sklopu koje će posjetiti  i BiH.

Razgovarano je i o borbi protiv terorizma i ambasador Papandreou je istakao da BiH daje dobar primjer zamljama u regionu, ali i Evropi na koji način se treba rješavati taj problem.

Ponovio je da BiH ima punu podršku Grčke na putu ka evropskim integracijama te ponudio tehničku i pravnu pomoć za ubrzanje tog procesa, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo