8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

26.02.2020 / 15:55 Ekonomija - Sarajevo

Novalić i Džindić s delegacijom TK-a o stanju u rudniku Kreka

Novalić i Džindić s delegacijom TK-a o stanju u rudniku Kreka
Foto: FENA - Vijesti.ba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić razgovarali su danas u Sarajevu s delegacijom Tuzlanskog kantona (TK) predvođenom kantonalnim premijerom Denijalom Tulumovićem.

U delegaciji su, uz premijera Tulumovića, bili njegovi saradnici iz Vlade TK - ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Elvir Rožnjaković, te direktori Rudnika Kreka i firme TTU.

Glavna tema sastanka bilo je stanje u Rudniku Kreka i načini na koje Vlada FBiH i Vlada TK mogu pomoći u prevazilaženju finansijskih i organizacionih problema u funkcioniranju ovog rudnika.

Ministar Džindić izrazio je spremnost resornog ministarstva da u okviru svojih nadležnosti učini dodatne napore na izmjeni i korekcijama Zakona o rudnicima, na čemu su insistirali gosti iz TK.

Također, razgovarano je i o rješavanju administrativnih prepreka kod aktiviranja eksploatacionog područja Čajić u okviru kopa Dubrave, u sastavu rudnika Kreka.

Na sastanku je bilo riječi i o budućoj saradnji TTU-a u s rudnikom Kreka, te o njegovoj ulozi u razvoju namjenske industrije Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo