8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

26.02.2020 / 16:08 BiH - Nakon sastanka

Višković i Novalić: Nema mjesta panici

Višković i Novalić: Nema mjesta panici
Foto: Vijesti.ba
Entiteti Bosne i Hercegovine će koordinirano regovati u slučaju pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini, rečeno je danas nakon sastanka premijera bh. entiteta Federacije BiH i RS Fadila Novalića i Radovana Viškovića, koji su apelovali da se ne diže pretjerana ...

... panika kod građana, jer su nadležne institucije preduzele sve neophodne mjere u slučaju pojave te bolesti u našoj zemlji.

Premijer Novalić je rekao da nema mjesta panici, pa čak ni kada se pojave prvi slučajevi oboljelih.

- Sistem funkcionira i svi mehanizmi su pokrenuti u preventivnim mjerama. Svi klinički centri imaju potrebne izolatorije i međusobno sarađuju - rekao je Novalić novinarima.

I ukoliko dođe do pojave ove bolesti, podsjeća da procenti o broju umrlih ne pokazuju dramatične razmjere.

Novalić je rekao da će entitetske vlade intervenirati neophodnim sredstvima, u slučaju potrebe da se nabavi dodatna oprema, a sve će se koordinirati sa Svjetskom zdravstvemom organizacijom.

- Ali, nema mjesta panici, niti da se u velikoj mjeri kupuju lijekovi ili neki proizvodi i namirnice u tržnim centrima - rekao je federalni premijer.

I premijer RS je rekao da su dogovoreni odgovarajući planovi za situaciju, ukoliko dođe do pojave oboljelih od novog koronavirusa, što, kako kaže, nije isključeno imajući u vidu da je taj virus "prisutan" u bh. susjedstvu.

Višković je rekao da su nadležni timovi na ovom sastanku predočili sve potrebne informacije te da je zaključeno da su preduzete neohodne mjere kako bi se adekvatno reagovalo u slučaju pojave te bolesti.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici nadležnih institucija iz RS i Federacije BiH, ministri zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić te Federacije BiH Vjekoslav Mandić, Ministarstva civilnih poslova BiH te nekoliko kliničkih centara iz oba entiteta, civilne zaštite.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo