28°C
Mostar 32°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 32°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

27.02.2020 / 09:47 Regija - Crna Gora primjer

Komandant NATO-a ukazao na opasnost ruskog uticaja na Balkanu

Komandant NATO-a ukazao na opasnost ruskog uticaja na Balkanu
Tod Volters / Vijesti.ba
Balkan je i dalje strateški važan region, gdje etničke tenzije unutar nacija i između susjeda i dalje podstiču regionalnu nestabilnost i primarna su meta upornog, malignog ruskog uticaja, rekao je vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i šef Evropske ...

... komande američkih snaga general Tod Volters.

Svjedočeći pred Odborom za oružane snage američkog Senata, Volters je kazao da Crna Gora, predstavlja primjer uspjeha na Balkanu, uprkos značajnim pokušajima Rusije da zemlju odvrati od evroatlantskog puta.

"Pored istorijskih i kulturnih veza sa Balkanom, Rusija, održavanje socijalnih i političkih tenzija u regionu vidi kao centralni princip svog djelovanja, kojim pokušava da spriječi pojedine balkanske nacije, da napreduju na putu ka evroatlantskom usklađivanju i integraciji. Ipak, Crna Gora i uskoro pristupanje Sjeverne Makedonije u NATO predstavljaju sjajne priče o uspjehu, uprkos značajnim pokušajima Rusije da blokiraju i odvrate integraciju ovih zemalja", rekao je Volters.

Govoreći o regionu Zapadnog Balkana, podsjetio je da - uprkos tome što je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost - Rusija, Kina i nekoliko drugih nacija još uvek nisu priznale status suverene nacije.

"Kosovo i susjedna Srbija još nisu normalizovali odnose, ali uprkos napetostima, i dalje ohrabrujemo obje strane da vode dijalog kako bi pronašle mirno rješenje", kazao je Volters, dodajući da je misija KFOR-a glavna stabilizujuća sila na Kosovu.

Govoreći o bezbjednosti na evropskom tlu, Volters kaže da politička neizvjesnost, energetska konkurencija i napredne tehnologije, prijete da naruše uspostavljeni demokratski poredak.

"Rusija, Kina i Iran, nastoje da, agresivnim akcijama, iskoriste ovakve okolnosti koristeći sve instrumente nacionalne moći, a podržavaju ih sve sposobnije vojne snage", ocijenio je Volters.

 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo