15°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

27.02.2020 / 13:44 BiH - Adis Tanović

Počinje obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u 25 evropskih gradova

Počinje obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u 25 evropskih gradova
Foto: Fena / Vijesti.ba
Sutrašnjom manifestacijom koja će biti održana u Minhenu počinje  obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u 25 gradova Evropske unije, uz podsjećanje na genocid u Srebrenici i brojne druge zločine nad Bošnjacima, izjavio je za Fenu  publicista i ...

... koordinator obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u dijaspori Adis Tanović.

U Minhenu  će biti otvorena izložba fotografija i prikazan  dokumentari film o stradanju Bošnjaka u brojnim gradovima BiH nakon proglašenja nezavisnosti.

Bit će promovirano novo izdanje Turističkog vodiča Sarajevo, koje je izašlo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te predstavljena izložba fotografija "Kulturno historijsko naslijeđe Sarajeva" pod pokroviteljstvom Gradske uprave Sarajeva.

- Druga manifestacija će biti održana u saradnji Konzulata BiH u Štutgartu i tamošnjeg džemata, a potom slijede programi u  Kolnu, Hamburgu, Odenseu, Malmeu, Kopenhagenu, Stockholmu, Motali, Helsinborgu, Wiesbadenu... U Gradskoj vijećnici u Mannheimu bit će svečano obilježen Dan nezavisnosti BiH, uz prisustvo brojnih uspješnih Bošnjaka, gradonačelnika i predstavnika Gradske uprave Mannheima - kaže Tanović.

U Orebru će 7. marta na manifestaciji povodom Dana nezavisnosti biti svečano otvorena "Bosanska kuća", koja će biti najveći bošnjački i islamski centar u Skandinaviji. Također i u Ženevi i Cirihu su planirane slične manifestacije. Jednomjesečni program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH završava manifestacijama u njemačkim gradovima Penzbergu i Rosenheimu.

Partner projekta i pokrovitelj programa je Gradska uprava Sarajeva, a predstojeće manifestacije će biti prilika da Grad Sarajevo predstavi brojne uspješno realizirane i nadolazeće projekte, s ciljem što bolje promocije grada.

-Gradonačenik Sarajeva,  Abdulah Skaka, koji je zbog svog angažmana  u realizaciji brojnih projekata izuzetno cijenjen u Zapadnoj Evropi, već je dobio brojne pozive od gradonačelnika njemačkih gradova da zajedno prisustvuju manifestacijama obilježavanja Dana nezavisnosti BiH - navodi Tanović.

I brojni uspješni Bošnjaci, koji ne vode direktno porijeklo iz Bosne i Hercegovine, već dolaze iz Sandžaka i Makedonije, daju veliki doprinos u obilježavanju državnih praznika BiH u dijaspori.

-Partner  ovogodišnjeg projekta obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u dijaspori  je Gradska uprava Sarajeva, koja je i kao pokrovitelj programa. Glavni organizator manifestacija je Islamska zajednica Bošnjaka u dijaspori, čiji članovi su izuzetno dobro integrirani u društvo, ali su daleko od asimilacije. Upravo ovakvi projekti su potrebni dijaspori, kako bi se spriječila asimilacija i održala ljubav prema domovini- pojašnjava Tanović.

Partneri projekta su brojna udruženja i organizacije, koja također daju doprinos u očuvanju  bosanskog jezika i identiteta.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo