18°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

27.02.2020 / 14:54 BiH - COVID-19

RS: Nema oboljelih od koronovisrusa, 59 osoba pod nadzorom

RS: Nema oboljelih od koronovisrusa, 59 osoba pod nadzorom
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
U Republici Srpskoj (RS) do sada nije bilo prijavljenih oboljelih od novog koronovirusa - COVID-19, a pod zdravstvenim nadzorom je 59 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, bez simptoma bolesti – rečeno je na sastanku ...

... entitetskog ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića i v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića sa direktorima bolnica u tom bh.entitetu.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, zdravstveni nadzor podrazumijeva zdravstvene preglede i epidemiološko ispitivanje osoba koje su bile u kontaktu s osobom oboljelim i/ili kliconošom od zarazne bolesti, ili su boravila u žarištu zarazne bolesti.

Preporuka za građane, a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, koji su u poslednjih 14 dana boravili ili dolaze iz Italije, posebno na teritoriji sjeverne Italije, ali i Kine, Južne Koreje i Irana, da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja, kako bi se uzeli podaci, eventualno preduzele epidemiološke mjere, odnosno dali savjeti o daljem postupanju.

Na sastanku je razgovarano i o mjerama koje su do sada preduzete s ciljem ranog otkrivanja eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprečavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim virusom korona.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da su svim zdravstvenim ustanovama ranije upućene preporuke za postupanje s ciljem provođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima, a ministar zdravlja i socijalne zaštite RS je donio naredbu o obaveznom provođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u RS.

Riječ je bilo o trijaži pacijenata, kapacitetima za zbrinjavanje pacijenata u slučaju potrebe za izolacijom, pripremi prostora u slučaju potrebe za prihvatom većeg broja oboljelih u bolnicama u Banjoj Luci, Bijeljini i Istočnom Sarajevu, kao i protokolima o dostavljanju uzoraka za laboratorijsko testiranje.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo